Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nye robotter skal bidrage til mere skånsomme kræftoperationer

De første kræftpatienter er nu blevet opereret i urinvejene eller i underlivet af to nye avancerede robotter på Aarhus Universitetshospitals (AUH). De to robotter vil årligt komme over 600 patienter til gavn, oplyser Region Midtjylland.

Siden 2002 er robotkirurgi blevet brugt flittigt på AUH, og hospitalet er i besiddelse af et højt antal af robotter i forhold til mange andre europæiske hospitaler. Med det nyeste robotindkøb vil AUH som det eneste hospital i landet eje tre såkaldte da Vinci Xi robotter. De nye robotter sikrer en mere skånsom behandling af patienterne, forklarer professor og overlæge, Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi. Han opererer dagligt patienter for kræft i urinblæren. 

”Med de to nye robotter beviser AUH, at vi igen investerer i den nyeste teknologi til gavn for vores kræftpatienter. For de to robotter er det mest avancerede værktøj, vi har, som gør, at kirurger og operationssygeplejersker ved store og komplicerede kræftoperationer kan gennemføre behandlingen med et lille snit modsat åben kirurgi. Det betyder ikke blot den mest optimale behandling for vores patienter med kræft i urinvejene og underlivet, men også at patienterne får færre komplikationer efter operationen og hurtigere bliver udskrevet fra hospitalet,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen i en pressetekst på Region Midtjyllands hjemmeside.  

Robotkirurgi øger overlevelse

Pernille Tine Jensen, professor og overlæge ved afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på AUH, er begejstret for de nye enorme fire-armede robotter. Til dagligt opererer hun kvinder for forstadier til eller kræft i livmoder, livmoderhals og æggestokke.  

”Med robotten har jeg som kirurg mulighed for at operere med meget stor præcision og arbejde i 3D. Det forbedrede kamera gør i de nye robotter også, at vi kan arbejde mere sikkert. Alt sammen et samarbejde mellem robot, kirurg og teamet på operationsstuen, der gør, at vi leverer behandling af allerhøjeste standard for meget syge patienter,” udtaler Pernille Tine Jensen i presseteksten på Region Midtjyllands hjemmeside.

Hun fortsætter: 

”Vi ved fra en stor dansk undersøgelse af kvinder opereret for livmoderkræft, at der ved robotkirurgi er minimal risiko for alvorlige komplikationer og øget overlevelse sammenlignet med åben kirurgi uden brug af robot.”    

AUH fik sin første da Vinci-robot i 2002 - som ét af de eneste hospitaler i Europa. I dag ejer AUH tre da Vinci Xi-robotter. De to nyeste robotter bruges til kræftoperationer inden for urinvejskirurgi og gynækologi (livmoderhals-, livmoder-, og tidlig æggestokkræft), mens den tredje robot bruges til kræftoperationer inden for mave- og tarmkirurgi samt øre-, næse- og halskirurgi.

Del artikler