Leif Vestergaard: Jeg har set for mange udskyde vigtige beslutninger for længe

Efter syv år som administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse stopper Leif Vestergaard Pedersen. Han har erkendt, at livet er kort - og nu vil han kaste sig over sine store interesser, mens han stadig kan.

I de syv år har han set alt for mange patienter udskyde vigtige beslutninger - udsætte ting, de brændte for, til i morgen. Men for mange kom den morgen aldrig. Det skal ikke ske for mig, har Leif Vestergaard Pedersen sagt til sig selv. Til februar fylder han 62 år, og nu skal det være - nu vil han have tid til at kaste sig over nogle af de ting, han brændende interesserer sig for: Lange rejser, at studere historie, kunst, klassisk musik, opera...

"Der er mange ting, jeg længe gerne har villet lære mere om og bruge tid på at dyrke, men jeg må konstatere, at det bare ikke er blevet til noget, fordi det ikke matcher med direktørkalenderen," siger Leif Vestergaard Pedersen.

"Jeg siger ikke, at man ikke kan rejse og studere historie, hvis man har et topjob i sundhedsvæsenet. Jeg siger bare, at jeg ikke kan. Jeg har været nødt til at være på 100 procent som direktør, så der har bare ikke været tid til interesser," siger Leif Vestergaard Pedersen, der de seneste syv år har pendlet mellem hjemmet i Jelling og Kræftens Bekæmpelses hovedkontor på Østerbro i København.

Han vil ikke afvise, at han på et tidspunkt skal have et andet job. Men lige nu er der ikke noget konkret, siger han. 

Leif Vestergaard Pedersen har endnu aldrig lagt en karriereplan, men han reagerer, når hans nysgerrighed og videbegærlighed tilsiger ham, at det er på tide at udfordre sig selv og lære noget nyt. Og så må en anden tage plads på direktørstolen i Kræftens Bekæmpelse.

"Kræft er en akut og alvorlig sygdom, og arbejdet med at sikre, at patienterne bliver hørt og taget alvorligt, stopper aldrig. Vi er kommet langt, og nu skal der nye kræfter til at drive arbejdet endnu videre," siger Leif Vestergaard Pedersen.  

"Vi står over for en proces, hvor vi skal redefinere Kræftens Bekæmpelses værdier og sætte nye mål for 2025. De værdier og mål skal en administrerende direktør selvfølgelig have fuldt ejerskab til, og derfor er det et godt tidspunkt at lade en ny komme til, så vedkommende kan være med til at præge det arbejde," siger han. 

Store fremskrift

Han kan se tilbage på syv år som direktør, hvor han synes, at der er sket store fremskridt i kræftbehandlingen. Senest er Kræftplan IV blevet vedtaget med et stærkt fokus på at inddrage patienternes holdninger og ønsker mere, ligesom ’den patientansvarlige læge’ skal være garant for, at patienterne altid har én kontaktperson, som er ansvarlig for overblikket over det samlede behandlingsforløb. 

Leif Vestergaard Pedersen været en af nøglepersonerne i grundlæggelsen af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC), der skal sikre, at al kendt viden om kræft bliver samlet og hurtigt omsat til en ensartet behandlingspraksis. 

"Det er en af de ting, jeg tror vil få allerstørst betydning for kræftbehandlingen og kræftforebyggelsen i Danmark. At det er lykkedes at samle universiteter, hospitaler, regionerne og Kræftens Bekæmpelse om at skabe DCCC, er nok den ting, jeg ser tilbage på med størst tilfredshed," siger Leif Vestergaard Pedersen. 

Internt i Kræftens Bekæmpelse har det været Leif Vestergaard Pedersens linje at åbne foreningen, at involvere frivillige mere og invitere eksterne samarbejdspartnere til at udfordre ’plejer’ i organisationen. I løbet af sin tid som direktør har han desuden gennemført et generationsskifte i topledelsen.

Kræftens Bekæmpelses formand, Dorthe Crüger, beklager Leif Vestergaard Pedersens beslutning om at stoppe som direktør, men hun forstår den godt: 

"Der findes ikke ret mange, der knokler så hårdt som Leif. Han er utrættelig, når han kan se, at han og Kræftens Bekæmpelse kan gøre en forskel for de danskere, der er ramt af kræft, og han fortjener stor ros og anerkendelse for de flotte resultater, han har stået i spidsen for," siger Dorthe Crüger til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Leif Vestergaard Pedersen bliver på posten, indtil en ny administrerende direktør er fundet.

Leif Vestergaard Pedersen er uddannet cand.oecon. Han har haft ledende stillinger i sygehusforvaltningen i de tidligere Fyns, Vejle og Århus amter. I 2005 blev han sundhedsdirektør i Region Midtjylland, indtil han pr. 1. juli 2010 tiltrådte stillingen som direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Tags: Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen

Like eller del denne artikel