Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Så mange danskere har nu dannet antistoffer mod coronavirus

Siden begyndelsen af oktober er alle bloddonationer blevet undersøgt for antistoffer mod coronavirus. Undersøgelsen kan fortælle, hvor mange af vi danskere der har haft infektionen.

”Vi har screenet alle donorer siden starten af oktober. I begyndelsen var det kun godt to procent, der havde antistoffer mod coronavirus. Stigningen var beskeden i de følgende uger, men her i det nye år, kan vi nu for alvor se effekten af infektionens anden bølge: Der er nu på landsbasis ca. otte procent, der har antistoffer grundet overstået infektion,” fortæller Christian Erikstrup, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Antistoffer blandt bloddonorer kan sige meget om udbredelsen af antistoffer blandt befolkningen generelt, da bloddonorer på mange måder er repræsentative for hele befolkningen. De er spredt ud over hele landet, der er en god spredning aldersmæssigt inden for hele spektret fra 17 til 69 år, og kønsfordelingen af tapningerne er meget tæt på 50-50.

Dermed er det muligt at tage højde for, at coronavirussen kan være skævt fordelt på køn, alder og hvor man bor i landet.

”I Region Hovedstaden har ca. 10 procent antistoffer, mens forekomsten er lavere i de øvrige regioner, specielt i Region Nordjylland. Når man bliver vaccineret, udvikler de fleste antistoffer. Vi spørger derfor bloddonorerne, om de er vaccineret, og vi har sorteret vaccinerede donorer fra i opgørelsen, da de har dannet antistoffer på baggrund af vaccine og ikke infektion,” siger Sisse Ostrowski, professor og overlæge på Rigshospitalet.

Undersøgelsen laves i samarbejde med Statens Serum Institut, der løbende modtager resultaterne og bruger dem til at følge epidemien.

Det er ikke et problem for beregningen af flokimmunitet, at bloddonorerne pr. definition er sunde og raske mennesker. Bloddonorer får sandsynligvis virusset i samme omfang som alle andre. 

 

 

Tags: corona

Del artikler