"Vi er ved at analysere afløbsvandet fra sidste uge, og der kan være en stigning på vej," siger Cecilia Williams.

Bekymrende coronafund i svenske storbyer

I to store svenske byer Stockholm og Göteborg kan en ny smittestigning være på vej.

Tidlige resultater fra tre forskellige forskningsstudier viser, at nedgående trend af coronavirus i kloakvandet er brudt i de to byer.

Det skriver Sveriges Television (pendant til til Danmarks Radio) på sin hjemmeside svt.se.

Mængden af coronavirus i spildevandet har tidligere været en effektiv metode til at forudsige antallet af smittede. Coronavirus kan nemlig måles i afføringen og dermed i spildevandet, nogle dage før en smittet får et positivt resultat i en almindelig test. Kun nogle få borgere i en by skal være smittet, før spildevandsprøven kan vise det.

Forskning ved universitetshospitalet i Sahlgrenska har vist, at antallet af nyindlagte patienter med covid-19 steg to uger efter. at virus blevet øget i kloakvandet, og sygehusets ledelse anvender målinger af kloakvandet som en del af deres planlægning af sygehuskapaciteten.

Tal viser nu, at virus ser ud til at øge i kloakvandet i Stockholm. 

"Vi er ved at analysere afløbsvandet fra sidste uge, og der kan være en stigning på vej," siger Cecilia Williams, professor i bioteknologi ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm til SVT.

Også i Göteborg ser det ud til, at virus øget i kloakvandet, mens faldet af virus i kloakvandet i Uppsala er stoppet. 

Også andre lande bruger spildevand til hurtigt at advare om smitteudbrud, for eksempel opdaterer de hollandske myndigheder et kort for hver af landets regioner med smitten målt i spildevand, ligesom vi kender kortene fra Statens Serum Institut over smittens udbredelse målt ud fra test af mennesker.

De danske myndigheder har dog ikke planer om at bruge metoden med spildevandsmåling, skrev Politiken 16. januar.

»Statens Serum Institut er ikke afvisende overfor de muligheder, der kan ligge i spildevandsundersøgelser, men vurderer, at der er så udstrakt og velgennemført human teststrategi, som muliggør en aktiv og velfungerende smitteopsporing, at spildevandsundersøgelser ikke aktuelt er et indsatsområde«, lød det i et skriftlig svar fra sektionsleder Brian Kristensen fra Statens Serum Instituts centrale enhed for infektionshygiejne til Politiken.

De svenske smittetal har i løbet af vinteren fulgt en kurve, der ligner Danmarks - men blot har ligget på et højere niveau. Efter en stigning i smittetallet i oktober og november og en eksplosion i antallet i december er antallet af smittede og indlagte igen faldet i januar. Dødstallet har ligget på et væsentligt højere niveau end Danmarks - specielt har beskyttelsen af ældre på plejecentre i Sverige været dårlig. 

Men nu er forskerne altså bekymrede for udviklingen – ikke mindst i Stockholm, som i december var ekstremt hårdt ramt. Hele sygehusvæsenet i Stockholm var ved at bryde sammen.

Sverige har haft ca. 12.000 coronarelaterede dødsfald mod Danmarks ca. 2.200. Over 580.000 svenskere har været registret smittede, hvor tallet for Danmark er ca. 200.000.

 

 

Antal dødsfald i Sverige, Norge og Danmark (tryk på grafikken for at se tal)

Dødstallet er opgjort på datoen for offentliggørelsen. Opdateres dagligt kl. 14

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel