Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Almen praksis leverer igen værdifulde data til udvikling af bedre diabetesbehandling

Efter flere års datamørke på store dele af diabetesområdet, ser det nu ud til, at tågen letter. Almen praksis har nemlig genoptaget levering af data efter seks års pause. En pause, der kom naturligt, da Dansk Almen Medicinsk Database blev lukket.

Omtrent 80–90 procent af patienter med type 2-diabetes møder kun sundhedsvæsenet hos deres praktiserende læge.

Data fra almen praksis har derfor stor betydning for det samlede overblik over, hvordan det står til med behandling af diabetes­patienter i Danmark, skriver Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) i en pressetekst. 

Jo bedre overblik, der er over diabetesbehandlingen på landsplan, des større chance er der for, at den enkelte diabetespatient bliver behandlet rigtigt fra første færd, skriver RKKP. 

"Vi står nu med data på 60.000 patienter fra almen praksis, og 83 procent af alle praktiserende læger indberetter til databasen. Det tegner lovende for fremtiden, hvor det vil blive muligt at arbejde med at videreudvikle kvaliteten af diabetes­behandlingen på nationalt plan.

De praktiserende læger har dog allerede nu mulighed for at se deres egne data – og dermed bruge dataene til at skabe forbedringer for deres patienter i deres klinik," siger Jette Kolding Kristensen. Hun er professor ved Center for Forskning i Almen Medicin, Aalborg Universitet, og del af formandsskabet i Dansk Diabetes Database.

Data fra 60.000 patienter i almen praksis er et godt udgangspunkt for fremtidens kvalitets­udvikling på diabetesområdet, konkluderer databasens styregruppe i forbindelse med udgivelse af en ny årsrapport for Dansk Diabetes Database 22. december.

Fuldt dækkende billede er vigtigt 

I Diabetesforeningen ser chef for Forskning & Analyse, Tanja Thybo, også frem til, at Dansk Voksen Diabetes Database giver et fuldt dækkende billede fra almen praksis, hvor langt de fleste danskere med type 2-diabetes behandles.     

"Det er meget vigtigt for personer med diabetes, at der foregår et konstant arbejde for at sikre kvaliteten af deres behand­ling. Det kræver data, så vi ved hvad, der sker. Derfor er det godt, at de fleste praktiserende læger nu deler deres data, så kvaliteten kan bedømmes og løftes der, hvor det kommer patienterne bedst til gavn,” siger Tanja Thybo ifølge presseteksten. 

Om Dansk Diabetes Database 

Dansk Diabetes Database er en landsdækkende klinisk kvalitetsdatabase, som skal monitorere og udvikle kvaliteten af behandlingen af personer med diabetes. Indikatorerne har fokus både på behandling af diabetessygdommen og de sen­diabetiske komplikationer.

Databasen er en del af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som skal bidrage til at udvikle den sundhedsfaglige kvalitet i det danske sundhedsvæsen.  

Del artikler