Turister har valfartet til Dubai, som har slået sig op på at være et karantænefrit tilflugtssted under coronapandemien.

Muligt testsjusk har stoppet alle fly fra Dubai

På grund af mistanke om uregelmæssigheder med test i Dubai lukker transportministeren nu for alle flyvninger fra landet i fem dage, mens sagen undersøges.

For at begrænse nye mutationer af coronavirus blev det fra 9. januar et krav for at flyve til Danmark, at alle passagererne har en frisk negativ test for coronavirus eller bevis for, at de har været smittede for nylig.

På den måde minimeres risikoen for, at smittede passagerer kan gå direkte ud i samfundet. Efter en henvendelse til Udenrigsministeriet er der dog opstået mistanke om, at de test, der kan fås før udrejse fra Dubai, ikke er pålidelige, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

"Vi har tidligere set mutationer komme ind via Dubai, og vi kan ikke sidde sådan en mistanke overhørig. Derfor vil alle passagerflyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater blive indstillet i fem dage, indtil det har været muligt at undersøge sagen til bunds og sikre, at den negative test, der bliver krævet, rent faktisk er en reel test, som er foretaget ordentligt," siger transportminister Benny Engelbrecht.

Flyveforbuddet gælder fra i dag, fredag, og foreløbig i fem dage, indtil de danske myndigheder har vished for, at der ikke bliver sjusket med de tests, der bliver lavet og at der ikke kan købes falske tests.

Benny Engelbrecht uddyber overfor Ritzau, at det er en meget detaljeret henvendelse fra en borger, som har fået myndighederne til at lukke for fly fra De Forenede Arabiske Emirater, herunder Dubai.

"Mistanken er, at der kan være enten bevidst eller ubevidst sjusk med de test, som bliver udført i Dubai, og som skal sikre, at folk, der stiger om bord på et fly, har fået foretaget en negativ coronatest," siger han til Ritzau.

16. januar blev det første tilfælde af den sydafrikanske variant fundet i Danmark. Smitten forbindes med en rejse til Dubai.

Flere danske sportsstjerner og influencere har den seneste tid været på ferie i Dubai, hvor restauranter, hoteller og indkøbscentre har holdt åbent, mens Danmark har været lukket ned. Det kritiserede statsminister Mette Frederiksen (Soc) for nogle dage siden. 

"Jeg tror, jeg skal pålægge mig selv lidt restriktioner, inden jeg udtaler mig om det. Men der er en grund til, at verden er gået i rød, og at vi anbefaler, at folk ikke rejser ud," sagde hun blandt andet under en partilederdebat i tirsdags.

Smitten er i øvrigt vokset voldsomt i Dubai i januar. Fra ca. 1000 dagligt smittede i slutningen af december til nu ca. 3.500 dagligt smittede.

Tags: corona

Like eller del denne artikel