”Vi blev i går orienteret om, at der er mange flere tests hos de private udbydere, end tidligere oplyst. Så nu har vi opfordret kommunerne til at rekvirere så mange tests, som det overhovedet er muligt at få fat på," siger Jacob Bundsgaard.

Regeringen indkalder til hastemøde: Kommuner skruer op for private lyntest

Regeringen har hasteindkaldt kommunerne til møde i dag, torsdag. Regeringen vil have kommunerne til hurtigt at udnytte den store ekstra kapacitet til test på landets daginstitutioner, sociale tilbud og ikke mindst plejecentre, hvor de ældre i øjeblikket dør med covid-19 i et alarmerende tempo.

I tirsdags viste de seneste ugetal, at der blandt de afdøde den seneste uge var ikke færre end 106 plejehjemsbeboere. Det er suverænt det højeste antal i epidemien. 340 beboere var blevet smittet i ugen.

Alligevel bliver personalet ikke testet hyppigt mange steder, selv om der er kapacitet til det. Der er mulighed for 100.000 lyntest i døgnet, men længe er kun ca. 15.000-25.000 test blevet udnyttet. 

Kommunernes Landsforening har i dag sendt en pressemeddelelse ud, hvor de forsikrer, at kapaciteten vil blive brugt mere. I pressemeddelsen ligefrem "glæder" KL-formand Jacob Bundsgaard sig over, at kommunerne nu kan bruge de mobile testenheder endnu mere.

”Vi blev i går orienteret om, at der er mange flere tests hos de private udbydere, end tidligere oplyst. Så nu har vi opfordret kommunerne til at rekvirere så mange tests, som det overhovedet er muligt at få fat på. På den måde kan vi få flest muligt medarbejdere testet på plejehjem, døgninstitutioner og dagtilbud. Og så har både vi og sundhedsmyndighederne en opgave i at kommunikere, at kviktesten er et godt alternativ til PCR-testen, så vores medarbejdere har mod på at tage den,” siger Jacob Bundsgaard i pressemeddelesen.

Jacob Bundsgaard opfordrer kraftigt de kommunale medarbejdere til at tage imod testnings-muligheden.

”I kommunerne skal vi være fleksible i forhold til at få flest muligt testet. Vi kan selvfølgelig ikke tvinge personalet til at lade sig teste. Det er frivilligt. Men det er utroligt vigtigt, at vi passer på vores mest sårbare, som risikerer at blive alvorligt syge af covid-19. Vores medarbejdere gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, så vi skal også at passe på dem. Kviktest er et af de redskaber, vi har. Og det skal vi benytte os af,” siger Jacob Bundsgaard.

Alle landets borgmestre er også indkaldt til et møde med flere ministre. Mødet finder sted torsdag og skal handle om kommunernes brug af lyntest.

”Det understreger igen behovet for en klar strategi for, hvem der gør hvad og hvornår i forhold til test. Det håber vi meget på, at regeringen vil løfte sløret for på mødet i dag. Alle er nødt til at tage ansvar i forhold til at få den stærkt øgede testning af kommunale medarbejdere til at lykkes, så vi kan holde smitten fra døren,” siger Jacob Bundsgaard

 

Læs også chefredaktør Kristian Lunds klumme "Der skulle lig på bordet - nu skal plejehjem kulegraves"

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel