”Desværre har jeg oplevet, at alt for mange patienter udvikler resistens, hvor intet længere virker. Det er i høj grad resistens, der gør, at så mange patienter, som får brystkræft, stadig dør af det,” siger Nils Brünner.

Dansk firma henter millioner til at bekæmpe resistens i kræftbehandlingen

Et stort antal kræftpatienter opbygger resistens overfor både kemoterapi og antihormonbehandling, og i øjeblikket er der ingen behandling, der modvirker resistensen. Men måske er det ved at ændre sig. Det danske selskab Scandion Oncology viser lovende takter med lægemidlet SCO-101, som muligvis kan modvirke resistens på tværs af kræftsygdomme. Scandion Oncology møder nu stor opbakning og tiltro, bl.a. i form af økonomisk støtte.

EU’s Horizon 2020-program har set så stort potentiale i præparatet SCO-101’s evne til at modvirke resistens, at Scandion Oncology og det dansk-svenske selskab 2cureX AB har modtaget et EUROKA Eurostars-tilskud på 800.000 euro til videre undersøgelse af, om SCO-101 kan modvirke anti-østrogenresistens. Det sker i samarbejde med Erasmus Medical Center, Rotterdam. Planerne inkluderer både en 3D-brystkræftmodel samt et dosis-eskalering fase 1b-studie med SCO-101 og anti-østrogenbehandlingen faslodex i patienter med østrogenreceptor-positiv metastatisk brystkræft.

Scandion Oncology har derudover netop fået en enorm økonomisk indsprøjtning fra den svenske minibørs, Spotlight, på 236 millioner svenske kroner, som selskabet bl.a. skal bruge til at finansiere de kliniske forsøg, som planmæssigt skal sættes i gang i 2021. 

At hente donationer hjem til Scandion Oncology har været selskabets nye CEO, Bo Rode Hansens, målsætning fra begyndelsen. Han blev ansat fra 1. oktober 2020, hvor han overtog rollen som CEO fra onkolog, professor emeritus ved Københavns Universitet og medstifter af selskabet, Nils Brünner. Niels Brünner overgik herefter til at være forskningsdirektør. 

”Mine spidskompetencer er kræft og forskning, og det er der, jeg skal lægge min energi, og så vil jeg overlade forretningsdelen til Bo, som han er rigtig god til,” siger Nils Brünner. 

Bo Rode Hansen kommer også med en forskerbaggrund, men han har de seneste 15 år mest af alt arbejdet i direktionen, bl.a. CEO/General Manager of Roche Innovation Center Copenhagen, tidligere Santaris Pharma. I det nye år vil selskabet søge om optagelse på Nasdaqs First North-børs, efter to år på Spotlight. 

”Det er jo enormt vigtigt, at vi finder en måde at bekæmpe resistens overfor kræftbehandling. Målsætningen er at gøre Scandion Oncology førende på området,” siger Bo Rode Hansen. 

SCO-101 har to vigtige funktioner

SCO-101 modvirker resistens over for kemoterapi ved at regulere kræftcellernes genetiske udtryk samt deres proteinudskillelse. Derudover nedbryder præparatet kræftcellernes membranpumper, så de ikke kan pumpe kemoterapi ud med samme hastighed. Det øger sandsynligheden for, at kemoterapien når ind i kræftcellerne og herved kan slå dem ihjel.  

SCO-101 har været afprøvet i fire kliniske fase I-studier på et tidspunkt, hvor man endnu ikke havde indset stoffets betydning for kræftbehandlingen. I øjeblikket kører Scandion Oncology et klinisk fase II-studie, hvor SCO-101 afprøves på patienter med tarmkræft og metastaser, som er resistente overfor kemoterapi. Og selskabet er meget tilfredse med de resultater, de har set indtil videre, siger forskningsdirektør Nils Brünner.

Selskabet har desuden påbegyndt et klinisk studie med SCO-101 plus kemoterapi som første-linje behandling til patienter med bugspytkirtelkræft med metastaser, og som ikke kan opereres. Endelig har selskabet planer om at igangsætte et klinisk studie, hvor SCO-101 kombineres med antiøstrogent Fulvestrant til behandling af patienter med østrogenreceptor-positiv metastatisk brystkræft.

Et håb til kvinder med metastatisk brystkræft

I et studie, udgivet i tidsskriftet European Journal of Pharmaceutical Sciences, har selskabet vist, at man ved at tilføje SCO-101 til kemoterapi øger effekten af kemoterapi med 60 procent mod kemoterapi-resistente triple-negativ brystkræftcellelinjer.

I et endnu ikke-upubliceret cellelinjestudier af resistente brystkræftceller har forskerne demonstreret, at SCO-101 også kan modvirke resistens overfor anti-østrogenbehandling ved ER-positiv brystkræft, men at det i sig selv ikke har en anti-cancer effekt. Resultatet har stor betydning for Nils Brünner, som har arbejdet med brystkræft det meste af sit arbejdsliv som klinisk onkolog.

”Desværre har jeg oplevet, at alt for mange patienter udvikler resistens, hvor intet længere virker. Det er i høj grad resistens, der gør, at så mange patienter, som får brystkræft, stadig dør af det,” siger Nils Brünner, der ftilføjer, at mange har forsøgt at lave lægemidler, som skal modvirke resistens, men at det ikke er lykkedes endnu.

Det var også frustrationen over behandlingsresistens, der motiverede ham i slut-80’erne til at tage en ekstra-uddannelse i molekylær cellebiologi ud over sin medicinske uddannelse i håb om at finde en måde at modvirke resistens. 

”Der er intet lægemiddel, som har vist sig at kunne modvirke resistens. Men det forventer vi at kunne vise med SCO-101. Der er et enormt behov for det verden over,” siger Nils Brünner.

 

Relateret artikel

Tags: Kræft

Like eller del denne artikel