Hjertesvigt-patienter har dobbelt så stor risiko for at dø under corona-pandemien som inden

Et nyt studie fastslår, at patienter med akut hjertesvigt har næsten dobbelt så stor risiko for at dø under covid-19 pandemien som inden. Forskerne konkluderer, at det er særligt vigtig at undgå smitte med covid-19, hvis man lider af hjertesvigt.

I det engelske studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift ESC Heart Failure undersøgte forskerne frekvensen af indlæggelser hos patienter med akut hjertesvigt og patienternes 30-dages dødeligheds-rate. Studiet omfattede 283 patienter med akut hjertesvigt på et hjertecenter i Bristol. To tredjedele af patienterne led af kronisk hjertesvigt og præsenterede sig ved indlæggelsen med en akut forværring af deres tilstand. Studiets ”cut-off’ var dagen, hvor den første engelske patient døde af covid-19 (2. marts 2020). Her så forskerne otte uger tilbage før pandemien (7. januar-2. marts 2020). De sammenlignede med dødelighedsraten hos patienter otte uger frem fra den 2. marts (3. marts-27. april.) Altså under pandemien.

30-dages dødeligheds-raten hos patienter med akut hjertesvigt blev næsten fordoblet under pandemien. 11 procent af patienterne i gruppen ’før pandemien’ døde – men for patienterne indlagt med akut hjertesvigt under pandemien var tallet 21 procent.

Studiet viser også, at der under pandemien var et bemærkelsesværdigt – men ikke klinisk signifikant – fald i indlæggelser for akut hjertesvigt. 164 patienter blev indlagt i perioden inden pandemien mod 119 under pandemien, hvilket svarer til et 27 procents fald i indlæggelser. Det resultat mener forskerne afspejler den øgede opmærksomhed på social afstand, forsinket indberetning af symptomer og tilbageholdenhed med at opsøge hjælp hos patienterne i begyndelsen af lockdown. Siden så man dog i studiet en stigning i indlæggelsesraten for akut hjertesvigt, fordi man i medierne pointerede patienter til ikke at holde sig tilbage og at opsøge lægehjælp ved symptomer.

Forskerne understreger, at rutinemæssig test for covid-19 ikke var særligt udbredt under studiet, og at det derfor nu vil være informativt at se nærmere på mere aktuelle indlæggelser, hvor test for covid-19 er mere udbredt, ligesom det vil kunne bidrage med mere viden, hvis man undersøgte dødeligheden for akut hjertesvigt over længere tid og i et større geografisk område. Men de fastslår, at det af studiet fremgår, at det øger risikoen for død, hvis man bliver indlagt for akut hjertesvigt, og at det sandsynligvis har en sammenhæng med covid-19 pandemien.

Tags: corona

Like eller del denne artikel