”Vi kan se, at andelen af smittede med denne variant stiger som forventet," siger Tyra Grove Krause.

Andel af smittede med B.1.1.7-variant stiger - plejehjem ramt

Den nyeste opdatering af tal for den mere smitsomme B.1.1.7 coronavariant, viser, at der frem til den 11. januar er fundet 283 smittede danskere. Dermed er andelen af smittede med den variant i uge 2 oppe på otte procent. Lige nu rammes flere plejehjem af den britiske variant.

Tallene for den seneste uge skal dog tages med et vist forbehold, da der indtil videre kun er tale om et mindre antal analyser på 220 prøver fra uge 2. Tallet kan derfor ændre sig efterhånden som der bliver analyseret flere prøver.

”Vi kan se, at andelen af smittede med denne variant stiger som forventet. Stigningen skyldes, at den er mere smitsom end de andre varianter. Der er geografiske forskelle i andelen af smittede med B.1.1.7, men tallene skal tolkes med forsigtighed for den seneste uge, da der indtil videre er tale om relativt få analyser fra uge 2. ” siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør ved Statens Serum Institut.

”De samlede smittetal for alle varianter er stadigt faldende, men det skyldes altså alene et fald i de varianter, der ikke er B.1.1.7.” fortsætter Tyra Grove Krause.

To plejehjem i Københavns Kommune er ramt af den britiske variant af coronavirus. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

"Det er klart, at når den meget smitsomme britiske virusvariant får tag i det omkringliggende samfund, så vil vi også se den på vores plejehjem. Nu har vi så fundet den på to forskellige plejehjem. Og jeg tror desværre, at det kun er begyndelsen, for vi har nogle udbrud, som er meget sejlivede, og som vi ikke har kunnet stoppe med de sædvanlige effektive værktøjer som zoneinddelinger, afstand, rengøring og skrap hygiejne," siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Også mindst tre beboere på plejehjemmet Kildemarkscenteret i Næstved er smittet med den britiske variant.

I alt er 21 borgere og 21 medarbejdere konstateret smittet med coronavirus, og de tre er altså med sikkerhed den britiske variant, som er mere smitsom end den normale coronaversion. 

Det oplyser direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune, Jakob Bigum Lundberg.

"Det er virkelig kritisk, at den engelske variant nu har ramt et plejecenter. Vi har taget en række ekstra forholdsregler. Og så er det vigtigt, at vi alle sammen er opmærksom på, hvor smittefarlig den er. Styrelsen (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.) har været inde og foretage smitteopsporing. Nu intensiveres den smitteopsporing. Det betyder, at vi har oplyst om kontaktoplysninger til alle pårørende til beboerne, som vil blive kontaktet enkeltvis af Styrelsen for Patientsikkerhed. Det samme gælder for medarbejderne," siger direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune, Jakob Bigum Lundberg, til TV2 Øst.

De to første medarbejdere blev konstateret smittet 31. december. Alle beboerne er vaccineret én gang.

 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel