Sådan vil smittekurven ifølge Statens Serum Institut se ud i Danmark ved fire scenarier:

I dag kommer tallet, som viser, om Danmark er på vej til at kunne bremse smitten

OPDATERING I SLUTNINGEN AF ARTIKLEN. Hver tirsdag eftermiddag offentliggøres kontakttallet, og dagens tal er ekstra vigtigt. Det vil vise, om Danmark er på rette vej til at bremse smitten, eller smitten vil eksplodere helt, når den engelske virusvariant - cluster B117 bliver dominerende fra midten af februar.

Selvom det overordnede smitteniveau og kontakttallet på nuværende tidspunkt ser ud til at være faldende, forventer SSI nemlig, at smitten alligevel vil stige igen efter et kortvarigt fald. Det skyldes, at i takt med, at den engelske variant udbredes, vil smitten stige eksponentielt.

Derfor er det fuldstændigt afgørende, at kontakttallet ikke kun falder lidt, men meget. Helst ned til 0,7 i løbet af kort tid. At det allerede er sket i dag er dog ikke realistisk.

Sidste tirsdag tweetede sundhedsminister Magnus Heunicke: 

 

Kontakttallet var altså 1 sidste tirsdag - eller mere præcist 0,96. 

I eftermiddag er der flere scenarier:

Kontakttallet er vokset. Det kan vi tydeligt se ikke er sket, da antallet af smittede trods alt er faldet. Det ville også betyde smitteksplosion i februar.

Kontakttallet har ikke ændret sig. Beregninger foretaget af ekspertgruppen i Statens Serum Institut viser, at det vil betyde, at antallet af dagligt smittede overstiger 4.000 ved udgangen af februar. Derefter vil trenden nærmest gå lodret op. Smitten vil eksplodere.

Kontakttallet er 0,90. Antallet af dagligt smittede overstiger 4.000 i begyndelsen af marts. Derefter vil trenden nærmest gå lodret op. Smitten vil eksplodere.

Kontakttallet er 0,85. Vi er slet ikke der, hvor vi skal være. Men vi er trods alt på vej. Antallet af dagligt smittede overstiger 4.000 i slutningen af marts. Derefter vil trenden nærmest gå lodret op. Smitten vil eksplodere.

Kontakttallet er 0,8. Smitten kan holdes under kontrol i en længere periode, hvorefter den igen vil stige. På det tidspunkt er vi dog henne i foråret, hvor solen får magt, og hvor vaccinationerne af danskere får fart.

Kontakttallet er 0,7. Først her bremses epidemien for alvor. Det er nødvendigt at nedbringe kontakttallet for de gamle varianter til 0,7 (svarende til 1,05 for den engelske variant) for at bremse epidemien helt.

 

Opdateret tirsdag klokken 13.55: SSI har beregnet kontakttallet til 0,9. Det er dårligt nyt, siger Magnus Heunicke på Twitter. "Det falder slet ikke nok, når den engelske variant B117 spredes i DK. Kontakttallet er 0,9. Det er alt for højt, skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel