Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kommunal indsats forebygger stress og depression hos pårørende

Mere end 750.000 pårørende i Danmark er i risiko for selv at blive syge på grund af ekstra belastninger. Men pårørende, der har deltaget i indsatsen ’LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende’, har oplevet et mærkbart løft i deres trivsel og oplever reduceret risiko for langvarig stress og depression. 

Det viser en evaluering fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Indsatsen er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Københavns Kommune.  

Næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret, hver tredje føler sig stresset og oplever negativ indvirkning på sit arbejdsliv, og hver femte fortæller, at de selv er blevet langvarigt syge på grund af deres situation. 

’LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende’ er et kort forløb, som ruster deltagerne til at håndtere de store udfordringer, der ofte følger med, når man er nærtstående til en syg. Det kan være udfordringer som f.eks. frustrationer og magtesløshed, usikkerhed om fremtiden, social isolation og en øget mængde praktiske opgaver som man føler et stort ansvar for. Forløbet får deltagerne til at trives bedre. De undgår samtidig i højere grad selv at blive syge af stress eller depression.  

”Når ens nærmeste bliver syg, rammes hele familien. Det trækker enormt store veksler på de pårørende og kan i værste fald medføre, at de også bliver syge – f.eks. med angst, stress eller depression. Jeg er superstolt af, at vi i København har været med til at udvikle denne indsats, som gør en positiv forskel, og som mindsker risikoen for, at de pårørende selv bliver syge. Indsatsen kommer mange borgere til gavn, og kurserne er et godt eksempel på det fokus, vi har på at udvikle vores hjælp og støtte til pårørende,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF). 

VIVEs evaluering konkluderer følgende forbedringer hos deltagerne efter indsatsen: 

  • Større trivsel
  • Reduktion af risiko for langvarig stress og depression
  • Mindre ensomhed 
  • Mindre belastning 
  • Mere tiltro til at kunne opnå praktisk og følelsesmæssig støtte fra omgivelserne 

Resultaterne er baseret på en undersøgelse blandt 532 kursister i 39 kommuner. 

I Vesthimmerland Kommune har man siden 2018 udbudt indsatsen, som afdelingsleder i kommunens Sundhedscenter, Franz Bundgaard Larsen, udtrykker stor tilfredshed med: 

”Vi har prioriteret at give vores borgere dette tilbud, fordi vi kan se, at det giver dem et frirum med gensidig forståelse og konkrete redskaber til også at leve deres eget liv. Set fra min stol er det en god investering, for det er med til at tage mange udfordringer i opløbet for borgeren og dermed også for kommunen.”

Evalueringen offentliggøres 12. januar 2021 på konferencen Pårørende i fremtiden – hvordan styrkes medgang i modgang? Konferencen foregår virtuelt og er arrangeret af Komiteen for Sundhedsoplysning. 
Den kan følges HER mellem 12:30 og 15:30. 

 

 

Følgende kommuner udbyder indsatsen 

Albertslund, Allerød, Assens, Bornholm, Brønderslev-Dronninglund, Esbjerg, Fanø, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Haderslev, Halsnæs, Hedensted, Helsingør, Herlev, Herning, Hillerød, Horsens, Hvidovre, Ikast-Brande, København, Køge, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Nordfyn, Næstved, Odense, Odsherred, Randers, Rebild, Ringkøbing- Skjern, Roskilde, Rudersdal, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Slagelse, Solrød, Thisted, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Vesthimmerland, Viborg, Aabenraa og Aalborg kommuner.   

Del artikler