Antal smittede i Irland. Grafik: World of Data, baseret på data fra Johns Hopkins University

Irske tal eksploderer: Smitten er pludselig blevet den højeste i verden

I skyggen af stigende smittetal i Storbritannien som følge af den smitsomme B117-variant er nabolandet Irland på 14 dage pludselig blevet det land i verden med højeste incidens - det vil sige flest nye smittede pr. 100.000 indbyggere. Kombinationen af B117, jul og måske lempede restriktioner i december har skabt en eksplosiv cocktail i Irland.

Smitten stiger eksplosivt, og positivprocenten er tordnet op på 24,2. Den seneste uge har Irland haft ikke færre end 1.010 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Det er den højeste incidens i verden. Storbritannien har til sammenligning 700 tilfælde pr. 100.000 indbyggere den seneste uge og Danmark 212 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge. Tættest på Irland kommer Tjekkiet med 890 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.

Indtil slutningen af december havde Irland ellers i store træk undgået den kraftige stigning i smittede, som en række andre lande i Europa har oplevet. Men efter 28. december sagde det boom. 28. december var der 765 smittede, 8. januar var der 8.227 smittede. Det er voldsomt mange smittede for et land, som har færre indbyggere end Danmark. Irland har 4,8 mio. indbyggere.

Ca. 45 procent af de smittede har den meget smitsomme variant B117, viser den seneste stikprøve. Og værre blev det for de hårdt ramte irere, da myndighederne 8. januar kunne fortælle, at der nu også er fundet tre tilfælde med den meget smitsomme sydafrikanske variant.

De allerede hårdt belastede irske hospitaler kan se frem til et ekstremt pres. Allerede i weekenden blev læger ved Letterkenny Hospital tvunget til at behandle patienter i ambulancer udenfor hospitalet. Der var mandag kun 38 intensivsenge tilbage i landet, skriver Bloomberg.

”Antallet af indlæggelser er steget meget, meget hurtigt i løbet af de seneste tre eller fire dage,” siger Tony Canavan, administrerende direktør for Saolta University Healthcare Group, til RTE Radio. "Der er ingen tvivl om, at det samlede system er under et enormt pres," siger han.

Gabrielle Colleran fra the Irish Hospital Consultants’ Association, siger til RTE, at lægerne kan komme i en situation, hvor de må rationere behandling. 

Mandag viser de officielle tal, at der er 1.575 indlagte covidpatienter, og heraf er 146 på intensiv. Der har været over 100 nye indlæggelser fra søndag til mandag og 20 nye på intensiv.

Professor Philip Nolan, der er leder af det nationale nødberedskab Nphet, advarer om, at der de næste to uger kan blive 2.500 indlagte, hvoraf der kan komme 400 på intensiv.

Den perfekte storm

Irland var under seks ugers lockdown i slutningen af oktober og hele november, dog var skolerne og byggeri stadig i gang. 1. december lettede regeringen så på restriktionerne, så folk kunne komme i kirke og begynde på fritidsaktiviteter igen. Haller, svømmehaller, biblioteker, biografer og lignende åbnede, og hoteller kunne åbne med begrænsning på antallet af gæster.

I en tid, hvor B117-varianten begyndte sin hærgen i Storbritannien var det måske ikke så smart at lempe restriktionerne, kan man se i bagklogskabens klare lys.  

22. december blev restriktionerne dog strammet igen, dog med mulighed for, at familier kunne samles på tværs af landet i julen. Netop julen kan have bidraget til den voldsomme smitteudvikling i de sidste dage af 2020.

Premierminister Michéal Martin kalder i flere medier blandingen af B117 og julen for "den perfekte storm."

6. januar måtte politikerne ty til en reel lockdown igen, denne gang med lukning af skolerne.

Tredje bølge

Irland har haft tre bølger og toppunkterne var 10. april med 1.508 smittede og 18. oktober med 1.283 smittede. 

I denne nye bølge er dødstallet endnu ikke så højt - det maksimale var 20 dødsfald 8. januar, hvor den absolutte top for dødsfald var 24. april med 214 dødsfald. 

I alt har der været 152.539 smittede og 2.352 dødsfald i Irland.

 

Fra Twitter 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel