"Vi vil prioritere beboere på plejehjem tidligt i forløbet," siger Bent Høie.

Norsk regering vil vaccinere risikogrupper før sundhedspersonalet

Den norske regering vil lytte til sundhedsmyndighederne og vaccinere risikogrupper først og derefter sundhedspersonale.

Det siger den norske sundhedsminister Bent Høie på et pressemøde fredag.

"Vi vil prioritere beboere på plejehjem tidligt i forløbet," siger han til pressemødet.

Risikogrupper er udover beboere på plejehjem alle over 65 år og personer i alderen 18-64 år, som har en eller flere underliggende sygdomme som f.eks. KOL, sygdomme, som medfører nedsat hostekraft, folk med kroniske nyresygdomme, diabetes og fedme.

Norge får ligesom Danmark og Sverige det samme antal doser af EU i forhold til indbyggerantallet. Det betyder, at Norge i første kvartal af 2021 vil få 2,5 millioner doser, hvilket er nok til at vaccinere 1,25 millioner nordmænd. Det svarer til 75 procent af risikogrupperne og sundhedspersonalet, som har patientkontakt. De førrste vacciner vil blive fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca, hvis de alle godkendes.

"Til påske vil Norge være i en helt andet situation end i dag," siger Bent Høie.

Derefter ventes resten af befolkningen kunne få adgang til vaccinen i løbet af det første halvår af 2021.

Den norske regering regner med at fordele vaccinerne jævnt ud over kommunerne, alt efter hvor mange ældre over 65 år, som kommunerne har.

Bent Høre understreger dog, at vaccinestrategien er dynamisk og kan ændre sig, f.eks. hvis smitterykket ændrer sig, og der kommer nye oplysninger om de forskellige vacciner.

EU har forhåndskøbt vacciner fra Astra Zeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer, CureVac og Moderna. Det er langt fra sikkert, at alle vacciner godkendes. Derfor er det vigtigt, at landene i Europa sikrer sig rigeligt med vacciner, så man har råd til at misse nogen.

Tags: corona

Like eller del denne artikel