Dansk kæmpeindkøb af coronaudstyr var overflødigt - nu får fattige østlande gavn af det

Da coronapandemien ramte Danmark i foråret, købte Region Hovedstaden et enormt antal respiratorer - faktisk 234 respiratorer og 42 transportrespiratorer - til kritisk syge coronapatienter. Men indkøbet viser sig nu i vid udstrækning at have været overflødigt.

I stedet doneres op imod 150 spritnye respiratorer til en pris af mellem 90.000 og 250.000 kroner stykket til lande i blandt andet Østeuropa, som har bedre brug for dem, skriver Berlingske.

»Af de indkøbte respiratorer er 80 respiratorer stillet til rådighed for Sundhedsministeriet, og henholdsvis Albanien og Ukraine er valgt som modtagere. Region Hovedstaden har vurderet, at ud over disse 80 respiratorer er der yderligere 53 respiratorer og 15 transportrespiratorer, der potentielt vil kunne stilles til rådighed for andre,« oplyser Carsten Nørgaard, vicedirektør i Center for IT, Medico og Telefoni i Region Hovedstaden til Berlingske.

Lige nu er 38 kritisk syge coronapatienter på landets intensivafdelinger, heraf 28 i respirator, og Region Hovedstaden befinder sig fortsat på det laveste beredskabsniveau.

Forværres situationen meget op til jul og nytår, forventer regionen med allerhøjst at skulle have 95 patienter indlagt på sine intensivafdelinger på én gang. Dem vil der være rigeligt med respiratorer til.

»Det hører hjemme i kategorien »krigsomkostninger«. Vi var i krig mod en ukendt modstander. Der var panik, og vi pejlede efter et forsigtighedsprincip. De første prognoser var baseret på tal fra Wuhan og Norditalien, og dem disponerede man efter. Det viste sig så at være vildt uden for skiven, men det indkøb kan man ikke pege fingre ad,« siger professor Kjeld Møller Pedersen som kommentar til Berlingske.

Tags: corona

Like eller del denne artikel