Magnus Heunicke kalder de kommende vacciner en gamechanger i epidemien.

Danmark gør klar til en gamechanger af epidemien

Danmark er klar til at vaccinere mod covid-19 i Danmark, så snart de første vacciner er godkendte - hvilket de måske bliver allerede i slutningen af december. Og myndighederne har en plan klar for, hvem der skal vaccineres først, nemlig ældre, kronisk syge og sundhedspersonale. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde torsdag aften.

Han kalder de kommende vacciner en gamechanger i epidemien, og direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, kalder den ekstremt hurtige udvikllng af vaccinerne for lægemiddelindustriens svar på en månelanding. Både han og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, gør dog meget ud af at sige, at selv om de første danskere snart kan blive vacineret, så betyder det ikke, at vi må samles i store grupper, eller at vi skal smide flaskerne med håndsprit ud. 

Alt bliver ikke lynhurtigt normalt som før corona, for det vil tage lang tid, før alle er vaccineret, og epidemien slået ned. Brostrøm siger på pressemødet, at han bliver glad, hvis kan kan give folk kram om et år - i slutningen af 2021.

"Vi har med vaccinerne fået et godt våben mod coronaen, men vi skal stadig holde fast i vores gamle redskaber mod virusset som for eksempel at vaske hænder og holde afstand. Vi kommer til at fastholde vores anbefalinger. Også for de vaccinerede," siger Søren Brostrøm.

Derfor kommer der heller ikke til at være et A-hold og et B-hold mellem dem, der er blevet vaccineret og dem, der ikke er vaccineret endnu.

1,5 millioner skal vaccineres først

De første vacciner, Danmark modtager, vil blive prioriteret til udvalgte grupper med øget risiko for et alvorligt forløb af covid-19 og frontpersonale på sundheds- og omsorgsområdet. Den første og primære målgruppe for en vaccine er ældre, kronisk syge og frontpersonale, og det svarer til cirka halvanden millioner mennesker. "Derfor bliver man nødt til at prioritere i begyndelsen inden for den primære målgruppe," siger Søren Brostrøm.

Anbefalingen om at tilbyde vaccine til personer i særlig risiko samt til sundheds- og omsorgspersonale er i tråd med internationale anbefalinger fra bl.a. WHO og EU-Kommissionen. Også lande, som vi typisk sammenligner os med, lægger op til at prioritere de samme befolkningsgrupper i den indledende indsats.

Næste gruppe efter de særligt udsatte og frontpersonalet er ikke på plads endnu, men de kan blive fordelt efter aldersgruppe, siger Søren Brostrøm.

Vaccinerne vil sandsynligvis ankomme løbende i mindre portioner, og myndighederne vil vurdere, hvem der skal have hvilke vacciner. Nogle er måske ikke godkendt til f.eks. børn og gravide. 

Normalt kan man blive vaccineret for influenza hos ens egen læge eller på apoteket, men det bliver ikke her, at de første danskere bliver corona-vaccineret. Coronavaccinerne er simpelthen for svært håndterbare. Nogle skal opbevares ved - 70 grader, og nogle fås kun i store ampuller og ikke i de smarte engangssprøjter, sygeplejerskerne ved lægen eller personalet på apoteket bruger til influenzavaccination.

"Hvis der er en ampul med vacciner til 10 mennesker, kan vi ikke tillade os at smide resten væk, hvis der kun kommer fem mennesker. Vi skal have organiseret det her på en helt anden måde," sagde Brostrøm.

Der vil derfor blive etableret regionale vaccinationscentre i hele landet i forbindelse med de hvide testtelte og hosteklinikkerne. Og i takt med, at flere vacciner modtages, vil flere befolkningsgrupper blive tilbudt vaccination, og man vil kunne booke en vaccination online. Alle befolkningsgrupper, som en vaccine er godkendt til, vil blive tilbudt den gratis, og det er helt frivilligt, om man vil tage imod den eller ej.

Thomas Senderovitz fortalte, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) lige nu foretager løbende reviews af de tre vacciner fra AstraZeneca, Pfizer Biontech og Moderna, hvor udviklingen er længst fremme med henblik på en fremskyndet europæisk godkendelse.

"Selv om det går hurtigt, skal det ikke gå for hurtigt. Der bliver ikke gået på kompromis med sikkerheden og kvaliteten," understregede han. 

 

 

 

Fakta: Vaccinationsplanen har to faser

Fase 1. Vaccination af risikogrupper og sundheds- og omsorgspersonale

Borgere i risikogrupper vaccineres på covid-vaccinationscentre og ved udgående indsatser på borgernes bopæl. Det omfatter ældre og personer med kronisk sygdom. De konkrete grupper afhænger af, hvilke persongrupper vaccinerne godkendes til. Sundheds- og omsorgspersonale vaccineres som udgangspunkt på deres arbejdspladser.

Fase 2: Vaccination af den generelle befolkning

Hele befolkningen tilbydes vaccinen. Der vil i denne fase blive iværksat en decentral vaccinationsindsats, herunder vaccination hos praktiserende læger. 

Den endelig plan kan først fastlægges, når vi har alle nødvendige fakta om de godkendte vacciner.

Der bliver etableret vaccinationsfaciliteter, der muliggør tilbud om vaccination i hele landet. Regionerne og Sundhedsstyrelsen arbejder på en plan for placering af covid-19-vaccinationscentre, der sikrer, at centrene er tilgængelige i hele landet. Herudover arbejdes på udkørende og mobile vaccinationstilbud til borgere i risikogrupper.

Kilde: Sundhedsministeriet

Tags: corona

Like eller del denne artikel