Den grå streg er en prognose for, hvordan det vil gå, hvis Danmark beholder de nuværende restriktioner. Den turkise streg viser, hvordan det vil gå, hvis Danmark nu indfører de restriktioner, som vi havde 1. april - altså nedlukning. ICU står for intensivpladser. Grafik: ECDC

Prognose: Markant smittestigning i Danmark sidst på året

Antallet af smittede, antallet af indlagte og antallet af dødsfald vil stige markant i Danmark op mod jul og nytår. I Sverige vil smitten decideret eksplodere.

Det viser en prognose fra Det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme (ECDC).

Smittetallet herhjemme vil stige til ca. 2.000 nye smittede hver dag, over 200 vil blive indlagt hver dag, og ca. 50 vil blive indlagt på intensiv hver dag.

ECDC har fremskrevet, hvordan centeret mener, at det vil gå i de enkelte lande, hvis landene bibeholder de restriktioner, som de har nu. Og samtidig har ECDC så sammenlignet med, hvordan det vil gå, hvis landene indfører de restriktioner, som de havde 1. april. Det var på det tidspunkt, stort set alle lande havde de skrappeste restriktioner overhovedet gennem coronakrisen, og i Danmark var der nedlukning. Og så ser det straks bedre ud: Så vil det daglige antal smittede falde til under 100, og der vil stort set ikke komme nye coronaindlagte på de danske hospitaler.

Tendensen i EDCD´s rapport er tydelig: I de lande, som lige nu har indført de skrappeste restriktioner, vil det gå bedst. Og i de lande, som holder mere åbent, vil det gå værst. Prognosen viser, at der i Sverige vil ske en decideret eksplosion i smitten, og der vil komme 15.000 nye smittede hver dag. I Tyskland ser det heller ikke godt ud: Der vil komme ca. 45.000 smittede hver dag. Norge kan bedst sammelignes med Danmark - her forventer ECDC en kraftig vækst til ca. 1.500 nye smittede hver dag.

I det ellers hårdt ramte Belgien ser det til gengæld langt bedre ud, for her vil smittetallet være meget lavt omkring jul og nytår. Det samme ses i Spanien, Frankrig og Storbritannien. Alle lande, hvor der lige nu er meget stramme restriktioner og deciderede lockdowns. ECDC´s model er matematisk og kan således ikke se, at f.eks. Storbritannien faktisk planlægger at hæve lockdown og løsne restriktionerne 2. december og tager derfor ikke højde for det.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet, siger til DR, at prognosen ikke ser lovende ud.

"ECDC lægger stor vægt på vores restriktioner. Hvis de kigger lidt overfladisk på, hvordan vores restriktioner ser ud i forhold til så mange andre lande, så lever vi relativt frit. Det gør, at prognoserne ser lidt dommedags-agtigt på os. Vi er lidt for meget sammen, som det er i dag. Det er lidt bekymrende, for det er næsten ikke til at tro andet end, at når julen nærmer sig, så vil folk mødes med hinanden," siger han til DR. 

Forsamlingsforbuddet på ti personer gælder i Danmark frem til 13. december. Regeringen har endnu ikke meldt noget ud om, hvor vidt der kommer yderligere restriktioner til jul.

 

 

Den grå streg er en prognose for, hvordan det vil gå, hvis Sverige beholder de nuværende restriktioner. Den turkise streg viser, hvordan det vil gå, hvis Sverige nu indfører de restriktioner, som de havde 1. april. ICU står for intensivpladser. Grafik: ECDC

Tags: corona

Like eller del denne artikel