Oxford-vaccine er 70 procent effektiv, men har potentiale til meget mere

Den nye coronavaccine AZD1222 fra Oxford Universitet lavet i samarbejde med AstraZeneca viser 70 procents effektivitet.

Det skriver AstraZeneca i dag i en pressemeddelelse.

For få uger siden ville verden have jublet over det resultat, for en effektivitet over 50 procent er slet ikke tosset og kan føre til godkendelse. Men efter resultater fra Moderna og Pfizer, som viser, at deres mRNA-vacciner er ca. 95 procent effektive, så kan resultatet også virke skuffende. Det er det dog slet ikke, hvis man kigger nærmere på resultaterne. 

Bliver vaccinen AZD1222 godkendt, kan den nemlig sandsynligvis komme til at spille en stor rolle i forebyggelsen af covid-19, også i U-lande, for den er langt billigere og nemmere at opbevare end mRNA-vacciner, som kræver opbevaring ved minus 70 grader celsius. AZD1222 kræver bare køleskabstemperaturer. Derudover er der også data, som viser, at hvis man perfektionerer dosis-størrelsen, så kan effektiviteten øges til 90 procent. Forskerne doserede nemlig vaccinen på to måder, og de to måder gav vidt forskellige resultater. 

Hvis forskerne gav en halv dosis af vaccinen først og så en hel dosis mindst en måned senere, så var vaccinen 90 procent effektiv. Gav man fuld dosis med det samme og fuld dosis en måned senere, så var vaccinen kun 62 procent effektiv. Lagde man de to resultater sammen fra de to forskellige dosis-regimer, fik man 70 procent. Alle resultater var signifikante. Det er ikke klart, hvorfor det giver bedre beskyttelse at begynde med en halv dosis. 

Der blev ikke registreret alvorlige bivirkninger.

Den samlede analyse inkluderede data fra et fase II / III-studie i Storbritannien og et fase III-studie i Brasilien. Over 23.000 deltagere deltog og fik enten en halv dosis+en hel dosis, to fulde doser eller placebo, som var enten saltvand eller en meningitis-vaccine. Ifølge BBC var der 30 tilfælde af covid-19 hos mennesker, som fik to doser vaccine, og 101 tilfælde hos folk, som fik placebo. Af dem, som fik covid-19 var der ingen i behandlingsgruppen, som fik det i så alvorlig grad, at det krævede indlæggelse, ligesom heller ingen i behandlingsgruppen døde af sygdommen.

“Disse fund viser, at vi har en effektiv vaccine, der vil redde mange liv. Og som noget meget spændende har vi fundet ud af, at et af vores doseringsregimer kan være omkring 90 procent effektivt," siger professor Andrew Pollard, chefforsker ved Oxford Vaccine Trial.

AstraZeneca vil nu søge godkendelse hos WHO til nødbrug i U-lande.

Moderna og Pfizer bruger en helt ny teknologi til deres vacciner. Og Oxford University betræder også ny grund. Vaccinen AZD1222 implementerer nemlig en genetisk manipuleret chimp-adenovirus. Altså en genetisk manipuleret udgave af en virus, som kan gøre chimpanser forkølede. Den genetiske manipulerede udgave bærer den genetiske sekvens, der koder for coronavirussens spike-protein, og når den oplysning er inde i menneskekroppen, genkender immunsystemet en coronavirus som en trussel og dræber det. 

Forskerne fra universitetets Jenner Institute og Oxford Vaccine Group har arbejdet i sjælden hastighed og startede et placebokontrolleret klinisk forsøg samtidigt med, at de afsluttede fremstillingen af deres potentielle vaccine.

AstraZeneca har indgået en aftale med European Inclusive Vaccines Alliance (IVA) om at levere op til 400 millioner doser af vaccinen og siger, at man planlægger at sælge vaccinen bredt for non-profit. De forventer at lave tre milliarder doser indenfor 2020 og 2021, hvoraf mange måske kan komme i år. Forhåndsaftale om køb af vacciner mod covid-19 er dermed på plads til borgerne i EU, herunder Danmark.

Der er yderligere forsøg i gang i USA, Japan, Rusland, Sydafrika, Kenya og Latinamerika, og der planlægges forsøg i andre europæiske og asiatiske lande. AstraZeneca forventer at medtage i alt 60.000 forsøgspersoner globalt set. 

 

 

 
Like eller del denne artikel