"Det, vi gør nu, påvirker hvordan julen bliver, hvem der stadig vil være hos os denne jul. Det lyder måske hårdt, brutalt, men det er lige så hårdt og brutalt, som virkeligheden er," sagde Stefan Löfven.

Alvorstung tale uden sidestykke: Aflys alt eller udsæt det

Da den svenske statsminister Stefan Löfven søndag aften talte til det svenske folk om coronasituationen var det med tung alvor. "Alt, som du havde tænkt dig at gøre, men som ikke er nødvendigt - aflys det, ombook det eller udsæt det," sagde han.

De stigende smittetal og en begyndende kritik mod myndighedernes tackling af epidemien, øger presset på regeringen, og det var fjerde gang, at den svenske statsminister viste sin ledelse og holdt tale til folket om coronasituationen. Denne gang slog talen alle andre i dysterhed og alvorstyngde. Det var en statsmandstale - nærmest med dramatisk krigsretorik. Som Moa Berglöf, taleskriver for tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, udtrykte det i Aftonbladet: "Efter mere end 30 år som politisk reporter har jeg lyttet til mange statsministre. Men intet slår Stefan Löfvens tale i alvor. Det lyder som om, at Sverige er i krig."

Og der er måske også grund til krigsretorik, for situationen i Sverige ser værre ud dag for dag.

Sverige opdaterer ikke sine coronatal i weekenden, men fredag var der ny smitterekord med 7.240 nye smittede, og der var 66 nye, coronarelaterede dødsfald, så dødstallet når op på 6.406. Stockholm er blandt de hårdest ramte regioner, og i alt 620 coronapatienter var torsdag indlagt i Stockholm. Alle hospitaler i regionen er nu beordret i nødberedskab, og planlagte behandlinger kan udskydes. 

Samtidig har Sverige nu fået bundkarakter af organisationen OECD af landets coronahåndtering. Ifølge OECD har Sverige ud af 31 europæiske lande været det land med de største problemer med at få kontaktttallet ned fra topniveauet. Mens de andre lande i gennemsnit brugte 34 dage på at få kontakttallet ned under 1, brugte Sverige 58 dage. Danmark brugte 38 dage.

Vi påvirker hvem, der vil være her i julen

"Jeg vil bede dig om noget meget vanskeligt, men absolut nødvendigt," sagde Löfven i sin tale søndag aften, hvor han henvendte sig til den enkelte svensker.

"Lad os huske, at over 6.000 mennesker allerede er døde med covid-19. Lad os huske, at bag enhver afdød person er der mennesker, der er blevet frataget en elsket forælder, barn eller ven. Folks liv er i fare, og faren øges. Flere smittes, flere bliver indlagt, flere dør. Hvad vi som land gør forkert nu, vil komme til at gøre ondt senere. Hvad vi gør rigtigt lige nu, vil vi nyde godt af senere. Det, vi gør nu, påvirker hvordan julen bliver, hvem der stadig vil være hos os denne jul. Det lyder måske hårdt, brutalt, men det er lige så hårdt og brutalt, som virkeligheden er," sagde Stefan Löfven.

Han kom endnu en gang med en kritik af de svenskere, som har slappet for meget af i efteråret og ikke overholdt råd og restriktioner. Og kom så ellers med strenge opfordringer til alle: 

"Vær kun sammen med personer, som du bor sammen med. Hvis du bor alene, skal du finde en eller to venner, du kan se. Men hold afstand, bliv hjemme ved de mindste symptomer, vask og sprit hænder. Og hvis du er arbejdsgiver, så lad dine medarbejdere arbejde hjemmefra, hvis det er muligt. Alt, som du havde tænkt dig at gøre, men som ikke er nødvendigt - aflys det, ombook det eller udsæt det," sagde han og fortsatte:

"Det vil tage et stykke tid, før vi er igennem dette, men indtil det sker, så er dette den nye norm for hele Sverige. For dig, der synes, det hele virker sort, så er det ikke håbløst. For selv om det er en prøvelsens tid, så vil Sverige stå fast. Når alt kommer til alt, så har vi stadig behandling og pleje, der bygges stadig huse og veje, og vores børn får stadig uddannelse og har lyst til at lære. Så vi skal tage situationen meget alvorligt, men vi skal vise beslutsomhed, mod og fasthed."

"For de af jer, der føler, at dette ikke rigtig vedrører dig, vil jeg sige: En fremmed, du smitter kan blive meget syg. En ven, du smitter, kan blive meget syg. En mor eller far, du smitter, kan dø. Det er for deres skyld, at du skal ofre. Det er for folket, du har brug for for at vise beslutsomhed, selvdisciplin og ansvar".

"Når vi en dag er gennem denne krise, skal vi huske, hvordan vi hjalp hinanden, huske solidariteten, følelsen af ​​fællesskab og af at gøre det rigtige. Men nu og her skal vi vise vores samhørighed og ansvar og vise, at den er stærkere end den virus, vi skal besejre. Nu gør vi dette sammen, for Sverige," afsluttede Stefan Löfven sin dramatiske tale til nationen.

 

Antal smittede i Sverige

 

 

Dårlige til at tackle epidemien

 

Ifølge OECD har Sverige ud af 31 europæiske lande været det land med de største problemer med at få kontaktttallet ned fra topniveauet.

 

 

Antal dødsfald i Sverige, Norge og Danmark (tryk på grafikken for at se tal)

Dødstallet er opgjort på datoen for offentliggørelsen. Opdateres dagligt kl. 14

Tags: corona

Like eller del denne artikel