"Psykisk sygdom er en af Danmarks største folkesygdomme, og det er på høje tid, at sygdommen får samme politiske fokus, som kræft har haft de sidste mange år," siger Mads Engholm, der er landsformand for Bedre Psykiatri. Foto: Helga Theilgaard

Regionsrådspolitikere: Det er tid til at prioritere andet end kræft

Danske regionsrådspolitikere lægger op til, at der ved næste års regionsvalg skal sættes fokus på sygdomsområder som psykiatri og geriatri. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Advice A/S.  

I mange år har kræftområdet ellers været en af de højest prioriterede sygdomsområder i det danske sundhedsvæsen. Og med god grund. Kræft rammer nemlig hver tredje dansker. Men nu svarer et flertal af de danske regionsrådsmedlemmer på tværs af landet, at det er tid til, at vi sætter fokus på og prioriterer andre sygdomsområder end kræft. Faktisk er det kun 10 procent af regionsrådsmedlemmerne, der mener, at kræftområdet (onkologi) skal prioriteres højere, end det bliver i dag.  

Et flertal af regionsrådspolitikerne (58,3 procent) svarer også, at de f.eks. ikke ønsker en ny kræftplan V. Dertil svarer 40 procent nej til en ny kræftplan V, fordi de mener, at der er andre sygdomme, der står for tur.  

Regionsrådspolitikerne peger i stedet på psykiatriområdet (66,7 procent) og sygdomme hos ældre, som geriatri (21,4 procent) og neurologi (36,9 procent), der skal prioriteres i forbindelse med regionsrådsvalget næste år.  

Resultaterne spænder godt overens med den offentlige debat, vi har haft det seneste år, hvor politikerne blandt andet også sikrede et løft af psykiatrien med sidste års finanslov. Men samtidig viser resultaterne, at der stadig er en lang række mere eller mindre underprioriterede sygdomsområder, som stadig ikke er på regionsrådspolitikernes radar”, siger Martin Vith Ankerstjerne, director og partner i Advice A/S, som står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen, som Advice selv står for, er gennemført som en online spørgeskemaundersøgelse, og besvarelserne er indsamlet 15.-29. september 2020. Alle landets 205 regionsrådsmedlemmer er blevet inviteret til at deltage, og svarprocenten var 41 procent.

Landsformand for Bedre Psykiatri, Mads Engholm, hilser resultatet af undersøgelsen for velkommen. 

”Jeg er glad for, at så mange regionsrådspolitikere er enige med os i Bedre Psykiatri i, at psykiatrien skal prioriteres højere. Psykisk sygdom er en af Danmarks største folkesygdomme, og det er på høje tid, at sygdommen får samme politiske fokus, som kræft har haft de sidste mange år. Antallet af patienter er eksploderet og pengene er ikke fulgt med. Det gør behandlingen og patienternes mulighed for at blive raske dårligere. Jeg håber, at regeringen vil lytte til regionernes politikere og sikre psykiatrien et gedigent løft med den kommende psykiatriplan,” siger han.

Like eller del denne artikel