"Vi står over for en situation, der risikerer at blive kulsort," siger Stefan Löfven.

Dyster svensk statsminister om smittestigning: Alle indikationer peger i den forkerte retning

40 nye coronarelaterede dødsfald i dag, torsdag. 4.658 nye smittede svenskere i dag. Tallene taler deres klare sprog. I et forsøg på at hindre voldsom spredning af coronavirus følger den svenske regering Danmarks eksempel og forbyder salg af alkohol efter klokken 22. De nye regler gælder fra fredag den 20. november.

Det var en meget dyster svensk statsminister, Stefan Löfven, som onsdag eftermiddag holdt pressekonference om coronasituationen i Sverige.

"November er en mørk måned, og desværre ser det også ud til, at vi går mod mørkere tider hvad angår smittespredning. Alle indikationer peger nu i den forkerte retning. Smitten spredes hurtigt, og den seneste uge er antallet af patienter på intensiv blevet mere end fordoblet," sagde Löfven.

"Vi står over for en situation, der risikerer at blive kulsort," understregede han.

"Jeg har stået her mange gange og sagt det samme: Tag ansvar. Følg rådene. Det er ikke bare gode tips, det er de råd, som gælder. Mange gør også det rigtige, de holder afstand, siger nej til fester - mange af os tager ansvar. Men nogle gør det bevidst eller ubevidst ikke, og det risikerer at ramme os alle. De er begyndt at slappe af og tænke, at det gør nok ikke noget, hvis jeg holder et møde eller holder en fødselsdag. Men det gør det. Hver eneste beslutning gør en forskel," sagde han og fortsatte:.

"Regeringen bedømmer, at vi har brug for nye restriktioner for at dæmpe smitten."

Regeringen har derfor besluttet at forbyde salg og servering af alkohol fra kl. 22.00 fra 20. november til februar næste år. Forbuddet gælder for barer, restauranter og pubber og betyder også, at serveringsstederne tvinges til at lukke senest kl. 22.30.

"Regeringen vil fortsat tage de beslutninger, der kræves for at sikre folks liv, helbred og job. Men det er alles fælles ansvar at gøre, hvad der kræves for at forhindre smittespredning. Alles," sagde Löfven.

Forbuddet mod salg af alkohol er langt fra den eneste restriktion i Sverige. 19 ud af 21 regioner har skærpede restriktioner (se faktaboks nederst på siden), som bl.a kan indebære, at man højst må være otte sammen på restaurant og cafe. Folk anbefales ikke at gå ind i butikker, museer, biblioteker og lignende steder, som er indendørs. Man anbefales kun at indkøbe det nødvendige, og man anbefales ikke at have fysisk kontakt til andre end dem, man bor sammen med.

Men trods de nuværende restriktioner er smitten ved at stikke af.

Situationen i Sverige

Torsdag har Sverige 40 nye coronarelaterede dødsfald, og i alt 6.122 svenskere er døde. Der bor 10,2 millioner indbyggere i Sverige. Til sammenligning er 755 døde i Danmark, som har ca. 5,8 millioner indbyggere.

Hver fjerde sengeplads på hospitalernes intensivafdelinger er nu optaget af en patient med covid-19, og torsdag 12. november er 128 covid-19-patienter indlagt på intensiv. Det er mere end en fordobling fra de 63 patienter, der var registreret den 1. november. 10. september var der 12 på intensiv.

Af de 128, der lige nu er på intensiv, ligger 34 i Stockholm, 25 i V. Götaland og 16 i Skåne.

En måde at vurdere hastigheden af smittespredning på er ved at iagttage den såkaldte positivprocent - altså hvor stor en andel af de testede, som er positive. I uge 44 var 9 procent af alle testede i Sverige positive. Ugen før var det 4,7 procent. Altså næsten en fordobling på en uge.

Zoomer man ind på Stockholm ser det endnu værre ud.

I sidste uge blev der analyseret 42.043 tests i Stockholm. Af dem var 20,3 procent positive. For to uger siden var positivprocenten i Stockholm 8,4 procent. Bare fra tirsdag til onsdag kom der 1.308 nye smittede i Stockholm. Et voldsomt antal i forhold til, at visse tal antyder, at en meget stor del af beboerne i Stockholm efterhånden har været smittede. 

421 er lige nu indlagt med covid-19 i Stockholm.

"Det er en fortsat anstrengt situation for regionens akuthospitaler. Capio St. Görans Hospital, Danderyd Hospital, Södersjukhuset og Södertälje Hospital er nu alle i en forhøjet alarmtilstand for at være i stand til at tage sig af alle patienter," siger direktør for sundhed og lægebehandling, Björn Eriksson, onsdag i en situationsrapport.

Efterhånden som behovet for sundhedspleje for patienter med covid-19 øges, udsætter hospitalerne nu igen gradvist visse planlagte behandlinger. 

Allerværst er det, at coronasmitten spreder sig på de svenske plejehjem. Region Stockholm advarer om, at der nu findes smittetilfælde på ca. 50 forskellige bosteder for ældre bare i hovedstadsregionen. Det fører nu til besøgsstop på alle plejehjem fra og med 12. november til og med 30. november.

 

Regionale restriktioner i Sverige

20. oktober: Uppsala

27. oktober: Skåne

29. oktober:  Stockholm, Västra Götaland og Östergötland

3. november: Halland, Jönköping og Örebro 

5. november: Kronoberg og Södermanland

10. november: Kalmar, Norrbotten og Västerbotten

12. november: Dalarna, Gotland, Västmanland og Värmlan

16. november: Gävleborg og Västernorrland 

Tilbage uden lokale restriktioner er så kun Jämtland Härjedalen og Blekinge

 

Antal dødsfald i Sverige, Norge og Danmark (tryk på grafikken for at se tal)

Dødstallet er opgjort på datoen for offentliggørelsen. Opdateres dagligt kl. 14

Tags: corona

Like eller del denne artikel