Den amerikanske tragedie vokser dag for dag

Lige nu er antallet af indlagte i USA højere end nogensinde før, og hver dag strømmer tusindvis af nye coronapatienter ind på allerede pressede hospitaler. Om få uger vil mange af dem udgøre nye numre i den skrækindjagende verdensrekord på lige nu 239.671 coronadøde.

I mandags underskrev en desperat mand, Dirk Wilke, som er cheflæge i staten South Dakota, en ordre, som gør det muligt for coronasmittede læger og sygeplejersker uden symptomer at arbejde på statens covidafdelinger.

Afdelingerne er proppede med allerede syge covidpatienter. Kapaciteten har nået 100 procent. Og der er mangel på sundhedsarbejdere, hvoraf mange er syge eller i isolation hjemme, så hvad skal man gøre?

Lignende desperate tiltag så man for nylig i Belgien, hvor coronasmittede læger og sygeplejersker i Liege blev bedt om at gå på arbejde, fordi der i den grad manglede hænder.

Men ikke kun South Dakota er presset. Overfyldte hospitalsafdelinger ses flere og flere steder i USA, og der har ifølge The Covid Tracking Project aldrig været så mange indlagte som netop nu.

I går tirsdag var 61.964 indlagt. Det er 2.689 flere end i mandags. 11.952 var indlagt på intensiv - det er 499 flere end i mandags. Og 3.205 kæmper for livet i respirator - det var 95 flere end i mandags.

Tirsdag kom det daglige antal døde op på 1.405. Et tal, der er dømt til at blive større, efterhånden som den amerikanske tragedie vokser dag efter dag.

Tredje bølge

USA er lige nu i gang med sin tredje og største bølge af epidemien. Der har tidligere været to toppe - også for antallet af indlagte, nemlig 23. juli, hvor der var indlagt 59.718, og 15. april, hvor der var 59.940. Men situationen i dag er helt anderledes. Skræmmende anderledes.

Begge toppe i henholdsvis april og juli kom et par uger efter, at antallet af smittede havde toppet. Indlæggelsesrekorderne kom derfor på tidspunkter, hvor epidemien var i aftagende igen, og hospitalsafdelingerne kunne derfor se frem til, at antallet af indlagte efterhånden også ville falde. Smittede, som udvikler alvorlig sygdom, kommer nemlig typisk på hospitalet 1-4 uger efter, at de er konstateret smittet.

Sådan er situationen ikke i dag. Smitten kulminerede ikke for 1-4 uger siden. Smitten slår derimod nye rekorder næsten dagligt. I går var der 141.052 nye smittede - og der er ca. 50.000 flere dagligt smittede i øjeblikket, end der var for 1-2 uger siden. Hospitalsafdelingerne kan derfor se frem til, at antallet af indlagte vil stige voldsomt dag for dag.

Situationen på mange hospitaler er allerede presset og ser desperat ud.

I eksempelvis Ohio er alt berørt af "en hidtil uset stigning" i antallet af hospitalsindlagte," siger Bruce Vanderhoff, statens cheflæge, til CNN.

"Hvis vi ikke kontrollerer spredningen af virussen og antallet af tilfælde, vil vi ikke være i stand til at fortsætte med at tage os af de akut syge uden at udsætte vigtig, men mindre presserende pleje," siger han til CNN.

Modsat i foråret og sommer er stort set hele USA ramt, og det gør det også vanskeligt for staterne at hjælpe hinanden.

“Overalt er man enten ramt hårdt eller ser antallet af smittede stige og forventer derudover at få mange mange patienter med influenza,” siger Nancy Foster, vicepræsident for American Hospital Association, til New York Times.

Smitten stiger lige nu ekstremt stærkt i Colorado, Connecticut, Illinois, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nebraska og New Hampshire. De stater har alle over en fordobling i antal smittede de seneste 14 dage.

 

 

Like eller del denne artikel