Vitamin D – en billig løsning på covid-19?

BLOG. I England og Skotland skal ældre og udsatte nu have gratis D vitamin, og undersøgelser viser, at covid-ramte oftere har lavere niveauer af D vitamin. Så det virker som om, at det hele er meget lige til: Hvis vi bare giver vitamin D, så kan vi både begrænse smitten og forbedre udfaldet for de smittede? Nej, så ligetil er det ikke, skriver Christian Heibøll-Nielsen. 

Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

For tiden er han selvstændig konsultent og rådgiver firmaer med markedsføring indenfor life-science.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.  

Du har måske allerede høre det. I Storbritannien har man besluttet at uddele gratis vitamin D til i første omgang ældre og skrøbelige.

Også herhjemme er mange hoppet med på bølgen. Og ikke sjældent ser man ellers seriøse og dygtige debattører gå all in på at ville give alle vitaminet. Lad ligge, at der er en vist overlap mellem disse, og dem, der tidligere er hoppet med på andre quick fixes som f.eks. hydroxychloroquin. Og det lyder jo næsten for godt til at være sandt. Kan et billigt og velkendt vitamin virkelig være løsningen? Er den virkelig så snublende nær?

Selv har jeg arbejdet med osteoporose igennem mange år. Også her spiller vitamin D en vigtig rolle, da det har stor betydning for calciumstofskiftet. Og i øvrigt har den positive sideeffekt, at det også kan medvirke til at styrke musklerne og dermed mindske risikoen for fald. Og teoretisk holder det vand. Derfor var vi mange, der ved enhver given lejlighed proklamerede, at de ældre selvfølgelig skulle have masser af vitamin D og calcium, så vi kunne undgå unødige brud. Problemet er bare, at når man laver forsøg med vitamin D tilskud til ældre, er det vanskeligt at vise en effekt på antallet af frakturer. Det samme gør sig i øvrigt gældende med kalktilskud. 

Når man undersøger vitamin D status hos ældre finder man, at der er et generelt og udbredt problem med lave niveauer (under 50 nmol/l)1. Man har tidligere talt om, at der var en nord/syd gradient, hvor vi lå højt i Skandinavien, mens man lå lavere i Sydeuropa. Og der er noget om det, selvom nyere forskning ikke helt kan eftervise det. Der spekuleres i, at det kan skyldes forskelle i pigmentering, i kost, og i, hvor meget tid man tilbringer udendørs. Vi ser i øvrigt også, at mange indvandre har problemer med lavt vitamin D. Og sjovt nok er det ikke er tilfældet, hvis man kigger i deres hjemlande.

Men hvorfor overvejer vi overhovedet vitamin D til covid-19? Det er der faktisk flere forklaringer på. Den vigtigste hænger sammen med, at vitamin D spiller en vigtig rolle for immunforsvarets funktion. Desuden ser vi, at sygdomme som f.eks. influenza har en sæsonvariation, hvor den rammer hårdest om vinteren, hvor vi grundet mangel på sollys har lave niveauer af vitamin D2. Vitamin D produceres nemlig i huden gennem UV bestråling og aktiveres efterfølgende i leveren. Hvordan vitamin D påvirker immunforsvaret, er for omfattende for denne blog, men både den cellulære immunitet og det adaptive immunforsvar påvirkes af vitaminet.

Man har kigget på, hvad vitamin D status betyder i forhold til covid. I et israelsk studie fandt man således, at dem, der testede positivt for covid havde betydeligt lavere niveauer af vitamin D3. Og man fandt også, at dem med lave niveauer havde større sandsynlighed for at blive indlagt. Andre studier har siden vist tilsvarende resultater. Så det virker jo som om, det hele er meget lige til, ikke sandt? Hvis vi bare giver vitamin D, så kan vi både begrænse smitten, og forbedre outcomes for de smittede.

Og her er det, at vi begynder at løbe ind i problemer. For sagen er den, at der er et stort overlap mellem dem, der har lavt vitamin D, og dem, der er i den såkaldte risikogruppe for alvorlig covid. Og når vi skal forklare, hvorfor de er i risikogruppen, ja så er det altså ikke deres vitamin D niveau, vi hiver frem. Så er det alle de andre sygdomme, de er plaget af. Dårligt hjerte, diabetes, svær overvægt, osv. Og der er formentlig en sammenhæng mellem disse sygdomme og det lave niveau af vitamin D. Man kunne forestille sig, at sygdom begrænser aktivitetsniveauet, og dermed også, hvor meget man kommer ud og får sol. Og hvis man forsøger at forklare disse menneskers forhøjede risiko for alvorlig sygdom med lavt vitamin D, ja så går man altså galt i byen. For alt hvad vi ved, er det den underliggende sygdom, der betyder noget.

Helt grundlæggende stiller vi samme krav til al behandling, før vi vil overveje at bruge den. Vi skal se en effekt i randomiserede kliniske afprøvninger. Og helst i flere af slagsen. Og her kniber det lidt for vitamin D. For der er endnu ikke rapporteret solide kliniske afprøvninger af vitaminet til forebyggelse af covid-19. Det kan jo overraske lidt, når vi nu tilsyneladende har en lovende og billig behandlingsmulighed. Men traditionelt er det sådan, at forsøg med vitaminer er ganske krævende. Det kræver som regel et meget stort antal deltagere, og det kan være ganske vanskeligt at kontrollere for såkaldte confounders. F.eks., hvor meget deltagerne har været ude i solen, og hvor meget fed fisk de har spist. Så det behøver altså ikke at være af manglende vilje, at forsøget endnu ikke er gennemført.

Det er vigtigt, at vi får solid evidens, inden vi begynder at sætte vores håb til vitamin D-tilskud som en løsning på epidemien. For problemet med covid-19 er, at især ældre og i øvrigt syge risikerer at dø af sygdommen. Og her må man erindre, at den underliggende sygdom ikke forsvinder, fordi man får et vitamin. Når alt det er sagt, så kan der være al mulig grund til, at vi bliver bedre til at opretholde gode niveauer af vitamin D. Og især, at vi husker at spise masser af fisk (at fisk er godt for en mængde andre ting, lader vi ligge for denne gang) og at komme ud i solen. Og leve et aktivt liv. Forhåbentlig kan en sådan livsstil være med til at forhindre, at vi senere får de sygdomme, som her er problemet.

 

  1. Hilger J, Friedel A, Herr R, Rausch T, Roos F, Wahl DA, Pierroz DD, Weber P, Hoffmann K (2014) A systematic review of vitamin D status in populations worldwide. Br J Nutr 111:23–45
  2. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP (2020) Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 12:988
  3. Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, Vinker S, Golan Cohen A, Green I, Frenkel‐Morgenstern M (2020) Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID‐19 infection: an Israeli population‐based study. FEBS J 287:3693–3702

Artikler om D vitamin

Tags: corona, coronablog

Like eller del denne artikel