Antallet af smittede I Europa lige nu overgår langt forårets smittetal. Kilde: Our world in data

Ukontrollabel smitte sætter hospitaler i Europa under pres

Smitten stiger mange steder i Europa ukontrollabelt. Og det har allerede sat de første landes sundhedsvæsen under større pres, end de oplevede i foråret.

Tjekkiet, Polen, Østrig, Belgien, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Italien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Danmark...

Listen over lande i Europa, som i disse dage oplever den ene smitterekord efter den anden, er lang. Og selv om der er relativt færre, som bliver indlagt eller dør som i foråret, så har de vilde smittetal disse dage allerede sat de første landes sundhedsvæsen under større pres, end de oplevede i foråret.

Tjekkiets sundhedsvæsen har nu ni gange flere indlagte end toppen i foråret, og der er nu 35 indlagte pr. 100.000 indbyggere. I Tjekkiet bliver sundhedspersonalet i alarmerende grad ramt af covid-19 - nogle steder er hver 10. læge eller sygeplejerske ramt - og landet beder alle læger og sygeplejersker i udlandet om at komme hjem og hjælpe til. 

I Polen har man omdannet sit største stadion til et felthospital til 500 patienter. Her er 21 indlagte pr. 100.000 indbyggere, og der er over dobbelt så mange indlagte, som da der var flest i foråret.

Og Belgien har 22 indlagte pr. 100.000 indbyggere, hvilket er 43 procent flere, end da det så værst ud i foråret. Den belgiske sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, advarer om, at de mange nye smittetilfælde er ved at udvikle sig til en "tsunami", hvor myndighederne "ikke længere kan følge med".

I Frankrig er mere end 40 procent af 5.800 intensivsenge i brug, og man begynder at udsætte ikke-akutte operationer og indkalde læger og sygeplejersker, som er på ferie eller orlov.

I Spanien er mere end 20 procent af de intensive senge fyldt med covidpatienter, og i Madrid er det næsten 40 procent.

I alt har 21 europæiske lande i gennemsnit nu nået 45 procent af forårets topbelastning af hospitalerne, viser tal fra European Centre for Disease Prevention and Control, som er bearbejdet af New York Times.

Bruno Ciancio, leder af sygdomsovervågning i European Centre for Disease Prevention and Control, siger til New York Times, at han var bekymret for, at nogle af de hårdest ramte lande nu - herunder Tjekkiet, Polen og Bulgarien - ikke var så berørt i foråret og måske derfor ikke har udvidet deres hospitalskapacitet og øget antallet af pladser på intensivafdelingerne.

”Det er meget vigtigt, at alle medlemsstater forbereder deres hospitaler til at håndtere den stigende efterspørgsel, der kommer," siger Bruno Ciancio.

Restriktioner

Flere europæiske lande har taget strenge restriktioner i brug i kampen mod coronasmitte. Her skal kun nævnes et fåtal:

I Belgien skal alle barer og restauranter holde lukket i foreløbig fire uger, og der er udgangsforbud fra kl. 24 til 05. Al salg af alkohol forbydes efter klokken 20.00 om aftenen.Tæt kontakt med andre end ens egen husstand reduceres fra fire til én person. De fleste medarbejdere skal arbejde hjemmefra.

Frankrig erklærede 14. oktober national sundhedskrise, og der blev indført udgangsforbud i tidsrummet 21 – 06 i flere byer. Disse restriktioner udvides fra lørdag 24. oktober og kommer til at gælde så mange steder, at det vil ramme to ud af tre franskmænd. Bryder man spærretiden, skal man have et gyldigt bevis for, at man har lov til at gøre det.

I Irland har man meldt total lukning i seks uger, og man kan bevæge sig maksimalt fem kilometer væk fra, hvor man bor. Al ikke essentiel detailhandel er lukket ned.

I England må man i Liverpool og Manchester ikke møde andre end dem, som er i hjemmet, eller i den sociale boble. Folk frarådes at rejse til og fra byerne, og pubber og barer er lukkede. I en række andre byer, som tilsammen tæller halvdelen af befolkningen, må man ikke mødes indendørs med andre, og man må højst mødes seks personer udendørs. Barer og restauranter lukker kl. 22. 

I Tjekkiet er al unødvendig udgang forbudt – med undtagelse af transport til arbejde, indkøb eller lægebesøg.

Tags: corona

Like eller del denne artikel