Siden Donald Trump blev behandlet med antistoffer fra Eli Lillys konkurrent Regeneron, har han rost behandlingsmetoden. Han vil have, at alle coronasyge amerikanere får den samme behandling, som han fik.

Medicinalfirma sætter forsøg med antistoffer på pause

Præsident Trump fik efter sin positive covid-test Regenerons eksperimentelle og ikke-godkendte cocktail af monoklonale antistoffer, Regn-cov2, og mener selv, at netop den behandling var årsagen til, at han kom sig hurtigt. Men nu bliver en lignende behandling fra Eli Lilly, kaldet LY-CoV555, sat på pause på grund af en ikke nærmere defineret "potentiel sikkerhedsrisiko".

"Vi har Regeneron, men der er også en lignende behandling fra Eli Lilly. Man siger, at det er terapi, og det er det måske også. Men jeg ser anderledes på det. For mig har det været en kur. Jeg har det fantastisk, perfekt. Og alle skal have den samme behandling som deres præsident," sagde Trump forleden i en video, hvor han lovede alle coronasyge samme behandling, som han selv har fået. 

Men nu har The National Institutes of Health i USA sat forsøget med LY-CoV555 på pause, efter at en uafhængig gruppe af eksperter i komiteen DSMB anbefalede et stop i behandling af forsøgspatienterne af sikkerhedsårsager.

National Institutes of Health sagde sent tirsdag, at den stoppede forsøget, fordi en af de to grupper i undersøgelsen - den ene havde modtaget antistoffet, den anden en placebo - klarede sig bedre end den anden. Om det så er behandlingsgruppen eller placebogruppen, der klarer sig bedre end den anden, vides ikke. Begge grupper har også modtaget et andet lægemiddel, remdesivir.

Hvad den præcise årsag til stoppet er, vides ikke. DSMB kan nemlig anbefale at stoppe en undersøgelse eller foretage ændringer, fordi patienter er i fare. Det kan anbefale at stoppe undersøgelsen, fordi der sandsynligvis ikke kommer noget svar. Eller det kan stoppe undersøgelsen, fordi det allerede er klart, at en behandling fungerer.

Eli Lilly angiver heller ikke den nærmere årsag til stoppet.

"Lilly støtter beslutningen fra det uafhængige udvalg for datasikkerhedsovervågning (DSMB) for at garantere sikkerheden for de patienter, der deltager i dette studie," sagde en talsperson for Eli Lilly i en erklæring ifølge AFP.

Regenerons forsøg har ikke vist tilsvarende sikkerhedsmæssige problemer.

I forsøget kigger Eli Lilly nærmere på indlagte covid-19-patienter. Fase 3 blev indledt i august på tværs af flere end 50 byer i Danmark, USA og Singapore. 

Eli Lillys antistofbehandling trækker tråde til Danmark. Fujifilm fra Hillerød skal nemlig producere et helt bestemt antistof, som skal indgå i Eli Lillys behandling mod coronavirus.

Aftalen mellem Fujifilm i Hillerød og Eli Lilly er kommet på plads, efter at Bill & Melinda Gates Foundation i april reserverede kapacitet på den danske medicinfabrik.

 

 

Fakta om monoklonale antistoffer

  • Konvalescent plasma fra mennesker, der kommer sig efter covid-19, indeholder en blanding af forskellige antistoffer. Nogle af molekylerne kan angribe coronavirus, men mange er rettet mod andre patogener. Forskere har forsøgt at finde de mest potente antistoffer mod covid-19. De har derefter fremstillet syntetiske kopier af disse molekyler, kendt som monoklonale antistoffer. Forskere undersøger nu udvalgte syntetiske antistoffer som en mulig behandling for covid-19, enten individuelt eller i cocktails. Virksomheder som Eli Lilly og Regeneron startede for nylig kliniske forsøg med disse monoklonale antistoffer.
  • Monoklonale antistoffer blev først udviklet som en terapi i 1970'erne, og siden da har FDA har godkendt dem til 79 sygdomme, der spænder fra kræft til AIDS.
  • USA’s sundhedsstyrelse, NIH, har flere gange i august fremhævet forsøg med monoklonale antistoffer udført blandt flere forskellige covid-19-patientpopulationer: F.eks. blandt ambulante patienter med covid-19, patienter indlagt på hospitalet og endda et forsøg i hjem med bekræftetet coronasmitte, hvor terapien blev brugt forebyggende.

Tags: corona

Like eller del denne artikel