Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regionsrådet beder Sundhedsstyrelsen om hjælp i Fredberg-sag

En langvarig konflikt i Region Midtjylland med hensyn til, hvordan retningslinjerne beskrevet i ”Pakkeforløbet for lungekræft” skal forstås, har haft rod i en misforståelse, kunne Sundhedspolitisk Tidsskrift og Onkologisk Tidsskrift berette tirsdag 6. oktober.

Det skete i artiklen med titlen ’Fredberg-fyring har rod i en misforståelse’, hvor formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe, Torben Riis Rasmussen, udpensler, hvordan en udtalelse fra 2019 skal forstås, og hvorfor det ikke er alle mistanker for lungekræft, som skal føre til henvisning til fulddosis CT-scanning.

Alle faglige parter i sagen er enige – nemlig, at det kommer an på det samlede billede.

Nu har formanden for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau, bedt Sundhedsstyrelsen om hjælp til at redde ud i trådene og tydeliggøre retningslinjerne for lungekræftpakken. 

”Jeg har sendt et brev til @Heunicke og bedt om, at Sundhedsstyrelsen går ind i sagen om lavdosis CT. Især de praktiserende læger har brug for afklaring af råderum for fagligt skøn,” skriver Anders Kühnau på Twitter. Han er medlem af Socialdemokratiet.

Sundhedspolitisk Tidsskrift er i besiddelse af brevet, hvori det bliver formuleret, at Sundhedsstyrelsen flere gange har givet regionen meldingen, at ”mistanke kan ikke gradbøjes”, og at man altid skal bruge fulddosis CT-scanning ved mistanke om lungekræft.

Til det skriver Anders Kühnau:

”Region Midtjylland har handlet på Sundhedsstyrelsens præcise rådgivning og naturligvis bragt tilbud om undersøgelse med lavdosis CT, som var indført i Diagnostisk Center Silkeborg, til ophør.”

Diskrepans skaber usikkerhed hos praktiserende læger

De forskellige udmeldinger har skabet usikkerhed blandt praktiserende læger, står der videre.

”Det er utilfredsstillende, hvis en diskrepans mellem praksissektorens og offentlige myndigheders opfattelse af begrebet mistanke giver sig udslag i usikkerhed hos de praktiserende læger om, hvad der er den rette undersøgelsesmetode.” 

Anders Kühnau opfordrer derfor til, at Sundhedsstyrelsen giver en mere detaljeret vejledning.

”Jeg skal herved opfordre til, at Sundhedsstyrelsen snarest udarbejder en samlet vejledning, der præciserer, hvornår de forskellige billeddiagnostiske undersøgelser kan anvendes ved undersøgelse af lunger og brystkassen.” 

”Der er endvidere behov for en uddybning af fortolkningen af den i flere kræftpakker anvendte sprogbrug “bør overveje”. Og sidst men ikke mindst, er det nødvendigt at få tydeliggjort, i hvilke situationer der er frihedsgrader for det lægelige skøn, og ved hvilke symptomer det lægelige skøn er begrænset.” 

Læger svarer igen på Twitter

En række praktiserende læger har ’liket’ Anders Kühnaus besked på Twitter, heriblandt Næstformand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Mireille Lacroix, næstformand for Lægeforeningen, Anna Mette Nathan, og Christian Freitag, tidligere formand for PLO. 

Der er dog også kritiske stemmer, som undrer sig over, at det først sker nu.

”Er desværre ikke imponeret nu hvor sagen har stået på i over et halvt år med en masse ballade og utryghed til følge,” skriver Mahican Gielen, tidligere ledende overlæge på Røntgen og Skanning-afdelingen ved Regionshospitalet Randers.

Professor i almen medicin ved Aarhus Universitet, Frede Olesen, skriver ligesådan: 

”Men den afklaring fik vi da på fuldt tilfredsstillende vis fra Sundhedsstyrelsen for to dage siden og den er kendt i din direktion.”

Han refererer til et brev fra Sundhedsstyrelsen, som han havde videresendt til Region Midtjyllands ledelse, herunder Anders Kühnau. 

Sundhedsstyrelsen bakker op om det lægelige skøn

Brevet indeholder svar på en række af hans spørgsmål, og her bakker Sundhedsstyrelsen og sektionslederen Lotte Klitfod utvetydigt op om, at det ikke er ved alle mistanker eller overvejelser om lungekræft, at man skal henvise til fulddosis CT-scanning med kontrast.

”Når det i pakkeforløbet er beskrevet, at lægen ’bør overveje’ fulddosis CT-skanning med kontrast af brystkasse og øvre del af maveregion, er det fordi lægen skal overveje, om andre diagnoser kan være relevante. Desuden skal der altid tages individuel stilling til, på hvilken vis den enkelte patient bedst udredes og behandles ud fra det samlede symptombillede.” 

Hun fortsætter: 

”Den konkrete lægefaglige vurdering af, om der er mistanke om kræft, vil altid bero på et skøn, og dermed om patienten bør udredes i pakkeforløb.”

 

 

 

 

Tags: Fredberg-sagen

Del artikler