”Vi kan slå Amazon, hvis branchen får de rette incitamenter,” siger Martin Glesner.

Iværksætter: Giv hele medicinmarkedet fri – så kan vi slå Amazon

Mens konkurrencen fra Amazon truer det danske apotekermarked agiterer en ny dansk aktør for, at man skal give hele markedet fri for at være klar. Apotekerforeningen er bekymret for fagligheden.

”Man burde give hele markedet fri. Apotekerne lukker ikke, men du vil få en meget mere innovativ sektor, der bedre vil være i stand til at konkurrere med Amazon, når de kommer.”

Sådan lyder det fra Martin Glesner, CEO i Apoteka – en dansk virksomhed, der efter eget udsagn arbejder med teknologi, der ’fører til en generel effektivisering og optimering af hele apotekersektoren’. Apoteka samarbejder bl.a. med den ene af de to rene onlineapotekere i Danmark, Apopro.dk.

”Vi kan slå Amazon, hvis branchen får de rette incitamenter,” siger Martin Glesner.

Amazon kommer

Den danske iværksætter mener ikke, at man kan stoppe Amazons indtog på markedet, siden Amazon vil kunne omgå den danske lovgivning via partnere i Sverige og Tyskland. Den mulighed sikrer EU’s lovgivning. 

Martin Glesner påpeger samtidig, at de danske aktører har nogle hjemmebanefordele.

”Vi mener, at der særligt indenfor sundhedsområdet er et langt større potentiale i den digitale tilgang end blot at levere hurtigt og billigt. Men hvis det bliver på Amazons præmisser, mister vi en del af de afledte potentielle fordele for hele sundhedsinfrastrukturen,” siger Martin Glesner. Han udelukker ikke et strategisk samarbejde med Amazon - så længe det ikke kun er på gigantens præmisser.

Martin Glesner anerkender, at man med en ny apotekerlov i 2015 åbnede mere op for det danske marked og bl.a. oprettede man de to danske onlineapoteker, som findes i dag. De drives og ejes af farmaceuter, som den danske apotekerlov foreskriver, at de skal. Ligesom de traditionelle apoteker er på nettet. Martin Glesner er imidlertid ikke imponeret over de øvrige knap 200 danske apotekers tilstedeværelse på nettet.

”Onlinedelen et altså ikke imponerende, de er ikke reelt interesserede i at udvikle det her segment. De lever i en traditionel verden, hvor man har nogle mursten, og så står der er en person og fortæller om produktet. Men borgerne har slet ikke lyst til at spørge til præparater i en forretning, da det ofte er lidt intimt, de vil meget hellere have rådgivning over nettet,” siger Martin Glesner og tilføjer:

”Det er jo en politisk beslutning, hvordan man vil håndtere den her sektor fremover. Men det er de samme, der taler sammen hvert år og bekræfter hinanden i, at reglerne er korrekte – Sundhedsministeriet og Apotekerforeningen. Det er et problem,” mener han. 

Apotekerforening vil sikre kvalitet

Jes Søgaard er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og har i mange år forsket på området. Han er enig i synspunktet om, at man kan sætte markedet fri.

”Ja, underforstået, at man kan sikre kvaliteten, så ser jeg ikke noget oplagt modargument. Hvis mange forbrugere vil købe medicin i e-handel, fordi det nu engang er sådan, de handler, så vil det blive sådan. På sin vis er apotekerne en anakronisme. De kalder sig et liberalt erhverv, men de har monopol på salg af receptpligtig medicin. Der er ikke fri etablering og heller ikke priskonkurrence. Lovændringen for fem år siden gav flere apoteker, men primært i byerne. Øget e-handel vil være en fordel for befolkningen uden for byerne,” mener Jes Søgaard.

Dan Asmussen er viceadministrerende direktør i apotekerforeningen, og han er ikke enig.

Sundhedspolitisk Tidsskrift: Hvad vil I sige til dem, som gerne vil liberalisere markedet endnu mere?

”Vores holdning er, at farmaceutejerskabet er den bedste garanti for uafhængige apotekere med fokus på faglighed og uvildighed. Den nuværende model er den bedste til at sikre medicinsikkerhed, høj faglig rådgivning og lave medicinpriser,” siger han og tilføjer, at det afhænger af, hvordan man styrer priserne. 

”Den nuværende prismodel, hvor apotekerne skal tilbyde de billigste alternativ indenfor en substitutionsgruppe, har vist sig at være ret effektiv. Den har ført til de laveste priser i Europa på generiske lægemidler. Det er en model, der virker.

Hvis ikke vi havde denne regulering, ville vi se kapitalfonde og grossister indtage markedet uden det samme fokus, som søges sikret via det farmaceutiske ejerskab. Det betyder risiko for øget salg på bekostning af rådgivning. Det giver en risiko for, at de sundhedsfaglige hensyn træder i baggrunden,” siger Dan Asmussen.

Dansk marked er allerede billigt

Apotekerforeningen anerkender Amazons mulighed for at købe sig ind i et svensk eller tysk apotek og således servicere det danske marked derfra, jævnfør EU lovgivningen. Men de mener ikke, at det er et stort problem.

”Det er rigtigt, at man kan sende recepter til udlandet, men hvorfor skulle man det, hvis de danske priser og apoteksavancer er blandt de laveste i Europa? Vi har i dag et meget intensivt system med parallel import i leverandørleddet, der flytter produkter fra billigere markeder til det danske marked. Det lave danske prisniveau skaber ikke en oplagt interesse for at gå ind på det danske marked ad den vej,” siger Dan Asmussen.

Forventer du dermed ikke konkurrence fra Amazon i den nærmeste fremtid?

”Det kan jeg jo ikke vide, men jeg kan sige, at danske apotekere hele tiden er optaget af at leve op til danskernes behov og forventninger. Det sker ved løbende at forbedre service og tilgængelighed. Vi udvikler konstant nye digitale services, så borgerne er trygge ved at bruge apoteket. Ved årsskiftet lanceres en ny app, der skaber en forbedret digital sammenhæng mellem det fysiske apotek og kunden.”
Relateret artikel

 
Tags: truslenfraamazon

Like eller del denne artikel