”Den forbrugerdrevne udvikling i detailhandlen vil selvfølgelig også komme ind i handlen med lægemidler og dermed apotekermarkedet. Det har Amazon set. Det har andre aktører set," siger Jes Søgaard.

Sundhedsekspert: Amazons indtog på medicinmarkedet kan ikke stoppes

I USA er Amazon gået ind på markedet for medicin, og den model kommer også til Danmark – for forbrugerne vil have det. Og apotekerne kan lige så godt samarbejde, lyder det fra en ekspert. Apotekerne advarer mod at udvande den danske model.

Jes Søgaard er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og har i mange år forsket på området. Han går nu ind i debatten om fremtiden på markedet for medicin, der i Danmark er reguleret via apotekernes monopol på receptpligtig medicin.

Forskeren mener, at firmaer som Amazon helt naturligt vil komme ind og tage en større bid af markedet, bl.a. fordi man kan omgå de danske regler ved at sælge fra Sverige eller Tyskland. 

”Hvis man ser tilbage i tiden, kom der supermarkeder og afløste købmanden. Inden da - og det kan jeg huske - gik man hen til disken i købmandsforretningen med sin seddel, og så hentede kommisen tingene på listen. Men forbrugerne kunne lide supermarkedet, og butikkerne sparede personale,” siger Jes Søgaard:

”Den forbrugerdrevne udvikling i detailhandlen vil selvfølgelig også komme ind i handlen med lægemidler og dermed apotekermarkedet. Det har Amazon set. Det har andre aktører set.”

Forsker ser mod USA

Amazon har taget et godt indhug i det amerikanske marked for medicin, og sådan bliver fremtiden også i Danmark, mener Jes Søgaard.

”Mange bruger i forvejen Amazon til alt i USA. Ryger køkkenarmaturet, klikker du ind på Amazon, og der kan følge fuld installering med. Også i Danmark er e-handel kommet for at blive. Det er en forbrugerdreven tendens.”

Ifølge professoren er der ikke forskel på, om du køber et test-kit på et apotek, på Amazon eller via anden e-handel. Bare de samme standarder for sikkerhed, specificitet og sensitivitet gælder. 

”I detailhandel med lægemidler og andre medicinske produkter skal det sikres, at kvalitet og sikkerhed er i orden. Personligt er jeg mindre bekymret for lægemidler i e-handel end alle de test-kits, man kan købe i dag, så man efterhånden tror, at man fejler alt muligt.”

Opfordring: Lav alliancer med Amazon

Beskeden fra Jes Søgaard er altså, at man ikke i længden kan stoppe en forbrugerdrevet udvikling. Men hvad mener han så, den danske branche skal gøre?

”Du kan påvirke udviklingen ved at gå positivt ind i den. Det er bedre at gå ind i et strategisk dansk samarbejde med de store spillere som Amazon, end at de opererer fra Sverige eller Tyskland. Måske ønsker vi lidt andre spilleregler for samarbejdet, men så må vi ringe ned til Margrethe Vestager i Bruxelles.”

Dan Asmussen er viceadministrerende direktør i Danmarks Apotekerforening. Han er uenig i udlægnigen.

”Jeg kan ikke genkende, at der i Europa sker en liberalisering med udgangspunkt i fremkomsten af tværnational e-handel med lægemidler. De lande, der har valgt en mere liberal lovgivning end den danske, har typisk gjort det på baggrund af en politisk-ideologisk tilgang til regulering af markeder eller ud fra forventning om lavere lægemiddelpriser. Der er dog ikke evidens for, at liberalisering fører til lavere priser. Liberalisering af håndkøbslægemidlerne i 2001 i Danmark har faktisk ført til stigende priser, mens de apoteksforbeholdte lægemidler fortsatte med at falde i pris,” siger han.

Apotekerforening: Det personlige møde vigtigt

Dan Asmussen erkender, at onlinehandel med lægemidler har været i vækst de senere år, ikke mindst pga. nye online services fra de danske apotekeres side. Men det er stadig kun tre procent af medicinen, der bliver købt online i Danmark. 

”Tryg og sikker e-handel med medicin fra et dansk apotek, der følger danske regler og patientsikkerhedsretningslinjer, kan være et rigtig godt supplement, men ikke en erstatning for det lokale fysiske apotek,” siger han og kommer så med en advarsel.

”Hvis lægemidler pludselig skulle sælges og leveres til danske medicinbrugere - herunder ældre polyfarmacipatienter i landdistrikterne - af webshops ejet af udenlandske kapitalinteresser - Google, Tencent, Alibaba eller andre - risikerer vi at sætte den uvildighed, sundhedsfaglighed og patientsikkerhed over styr, som det personlige farmaceutiske ejerskab er garant for.”

I Danmark er det nemlig sådan, at man skal være farmaceut for at eje et apotek, som staten giver bemyndigelse til.

”Her er det vigtigt, at e-handel med lægemidler fortsat sker sundhedsmæssigt forsvarligt med god uvildig sundhedsfaglig rådgivning, som vi ser på de danske apoteker. Og det er fortsat vigtigt, at der også er god tilgængelighed til det personlige møde med en sundhedsprofessionel. Det giver borgerne tryghed og sikkerhed om deres lægemiddelbehandling,” siger Dan Asmussen.

 

Tags: truslenfraamazon

Like eller del denne artikel