Modelfoto.

Kontaktsporingen optrappes kraftigt

BLOG. Lige nu sker en voldsom opgradering af smitteopsporings-indsatsen, og antallet af smittesporere mangedobles. En af de nye smitteopsporere er Sundhedspolitisk Tidsskrifts coronablogger Christian Heebøll-Nielsen.  

Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

For tiden er han selvstændig konsultent og rådgiver firmaer med markedsføring indenfor life-science.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.  

Som det måske er faste læsere af denne blog bekendt, er jeg til daglig selvstændig. Jeg rådgiver firmaer indenfor sundhed, f.eks. farmaceutiske virksomheder, om markedsføring. Som man måske kan forstå, er det ikke let for tiden, hvor vi ikke kan holde møder. Og da slet ikke at finde nye kunder. Det er også en af grundene til, at jeg har kastet mig over at skrive og lave podcasts. Men nu har jeg fundet noget nyt at kaste mig over. Og heldigvis noget, hvor jeg kan være med til at gøre en forskel.

Det handler ovenikøbet om coronavirus. Jeg er nemlig startet i kontaktsporingen under Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er en interessant størrelse, der kører i et samarbejde mellem styrelsen, politiet, hjemmeværnet og hæren. Og det ikke for sjov, at de sidstnævnte er med. Det er en større logistisk operation at få noget sådant op at køre, og her er de eksperter. 

Der sker netop nu en voldsom opgradering af indsatsen, og antallet af smittesporere mangedobles. Det er vi mange, der længe har håbet på. Smittesporing bør være rygraden i vores inddæmningsstrategi. Blandt andet fordi, at en del smittede vil være asymptomatiske og derfor aldrig vil blive testet, mens de stadig kan smitte. Når man smittespores, sker det med opfordring til test, og man får vejledning i adgangen til dette. Og også vejledning om, hvordan man skal forholde sig i forhold til isolation og karantæne.

Mange nyansatte har selv mistet job pga. corona

Og så er opgraderingen i øvrigt godt nyt for de mange, der er hårdt ramt på arbejdsmarkedet. Således er en stor gruppe af de nye medarbejdere ansatte, der var fyringstruede i lufthavnen, og mange af de andre nyansatte har også selv netop mistet deres job og levebrød. Alle er i øvrigt topmotiverede til at gøre en forskel og værdsætter at kunne yde et bidrag i kampen mod corona.

Hovedstrategien for smittesporingen handler stadig om at identificere det, der kaldes nære kontakter. Dvs familie og samboende, folk, en smittet har haft fysisk kontakt med – f.eks. kys og kram, men også fodbold. Og så den gruppe, vi kender fra smittestop-appen. Dem, der har været indenfor en meter af den smittede i mere end 15 minutter. 

Der er dog en type smittespredning, som indsatsen kan have svært ved at håndtere. Det er den såkaldte superspredning, som vi tidligere har beskæftiget os med. Vi har eksempler på superspreder-events lige fra fester over korsang til mødeaktiviteter. Og fælles for disse er, at de ikke umiddelbart vil klassificeres som nære kontakter. Hvis man undrer sig over dette, kan man prøve at besøge Sundhedsstyrelsens hjemmeside og søge på ordet superspreder. Der er lige præcis nul hits. Det findes ikke hos danske myndigheder og kan derfor heller ikke være en del af smittesporingen. Det kan blive et problem, hvis teorierne om superspreder-events holder vand, og mere end 80 procent af smittespredningen kan knyttes til sådanne begivenheder. Styrelsen for Patientsikkerhed holder dog en dør på klem for at kvalificere enkeltbegivenheder som særlige risikobegivenheder og går således lidt længere end Sundhedsstyrelsen. Heldigvis.

Arbejdet med smittesporing foregår sådan, at når man konstateres smittet, vil man blive kontaktet af myndighederne. Det sker, både for at kunne give råd og vejledning om selvisolation, men også for at fastlægge smitteperiode og hvem, man har haft nær kontakt med i perioden. Herefter vi kontaktsporingen gå i gang med at ringe til alle de angivne nære kontakter. Det er relativt nyt, at denne indsats også finder sted. Tidligere var det i høj grad op til den smittede selv at informere mulige kontakter. Men vi har lært af lande som Tyskland og øger derfor nu indsatsen betragteligt. Smittesporing er en af hovedårsagerne til, at Tyskland foreløbig ser ud til at klare sig så markant bedre her under den anden bølge end de fleste andre lande, Danmark inklusive.

Det kan føles overvældende at blive kontaktet af opsporingen, og mange reagerer da også voldsomt. Desværre også af og til ved at nægte at samarbejde. Derfor vil jeg gerne minde om, at kun gennem en stærk fælles indsats har vi en chance for at få bremset epidemien. Og jo før vi lykkes med det, des hurtigere kan vi vende tilbage til det liv, vi kender fra før sygdommen. 
 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, coronablog

Like eller del denne artikel