Søren Brostrøm skar igennem på pressemødet tirsdag og sagde: "At komme her med myter om, at vi ikke har bevist virus, at vi ikke har set virus, eller at virus ikke er årsag til sygdommen, det har ingen steder hjemme."

Statens Serum Instituts svar på aktindsigt sætter gang i konspirationsteori

Tirsdages pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) i spidsen foregik umiddelbart udramatisk og uden nye restriktioner og andre store nyheder.

Men efter 45 minutter fik en 'journalist' ved navn Kristofer Krarup mikrofonen. Han mente, at Statens Serum Institut havde indrømmet, at coronavirus ikke eksisterer og hævdede, at han havde skriftlig dokumentation for påstanden.

Det, han henviste til, var en aktindsigt, der ifølge Tjekdet.dk florerer i stor stil på sociale medier.

I aktindsigten til Statens Serum Institut efterspørger en person dokumentation for, at coronavirussen eksisterer. Den dokumentation har Statens Serum Institut imidlertid ikke, lyder svaret fra instituttet. Det er det svar, der har sat gang i spekulationerne i visse, coronaskeptiske kredse.

Men Statens Serum Institut har naturligvis dokumentation for, at virussen eksisterer, som også direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, skar igennem på pressemødet i går og sagde: "At komme her med myter om, at vi ikke har bevist virus, at vi ikke har set virus, eller at virus ikke er årsag til sygdommen, det har ingen steder hjemme," sagde Brostrøm efter først at have understreget, hvordan covid-19 er veldokumenteret.

Forvirringen på sociale medier kunne da også sagtens være undgået, hvis ikke Seruminstituttet havde leveret et “mangelfuldt”, “uklogt” og “kritisabelt” svar på aktindsigten, lyder vurderingen fra flere juraforskere, som Tjekdet.dk har talt med.

Ifølge aktindsigten beder personen bag om “dokumentation, der har overbevist Statens Serum Institut om den reelle eksistens af SARS-CoV-2, den påståede årsag til COVID-19.”

Til det svarer Statens Serum Institut ordret, at de "ikke er i besiddelse af de ønskede dokumenter. Statens Serum Institut kan derfor ikke imødekomme din anmodning om aktindsigt.”

Men ifølge Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, burde det være let for netop Statens Serum Institut at levere dokumentation for virussens eksistens.

“Det undrer mig, at Statens Serum Institut ikke har et bedre svar. Det er jo dem, der sidder og laver kortlægningen af virussen, og det må de jo have liggende lige ved hånden,” siger han til Tjekdet.dk og peger på flere studier, som han ville have sendt, hvis han var blevet spurgt.

Seruminstituttet selv medgiver, at de ikke har behandlet aktindsigten tilfredsstillende. De forklarer til Tjekdet.dk, at de har søgt i deres system efter dokumenter, som de mente var omfattet af aktindsigten. Og det kom der ikke noget ud af. Men svaret kan ikke bruges som bevis på, at virussen ikke eksisterer, understreger de.

“Svaret er udformet på en sådan måde, at afgørelsen kan læses som en afvisning af, at der findes dokumentation for eksistensen af SARS-CoV-2. Som det også fremgår af SSI’s svar ovenfor, er det ikke SSI’s opfattelse,” skriver de.

Tags: corona

Like eller del denne artikel