Sundhedspolitisk Tidsskrift

Flertal af danskerne ønsker at tvangsvaccinere mod epidemier

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov erklærer et stort flertal af danskerne, at man skal kunne presse vaccinationer igennem med lov. Eksperter afviser tanken.

Ifølge en undersøgelse fra YouGov om danskernes holdning til vaccination på baggrund af coronakrisen, mener 68 procent, at man lovmæssigt bør kræve, at alle danskere lader sig vaccinere imod en epidemi. Altså tvangsvaccination. Det er en holdning, der har overrasket eksperterne.

Åbenheden over for at tvangsvaccinere kommer f.eks. bag på overlæge i pædiatri på Rigshospitalet og professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionspædiatri på Københavns Universitet, Lone Graff Stensballe.

Danskernes holdning til vacciner i lyset af covid-19

Undersøgelsen er gennemført af YouGov på vegne af Medicinske Tidsskrifter fra 6. august til 13. august 2020 via 1.000 repræsentativt udvalgte respondenter.

Se hele undersøgelsen her 

Nogle udvalgte resultater fra undersøgelsen:

  • 24 procent erklærer, at der blevet mere positive over for en vaccine under coronakrisen, mens kun tre procent er blevet mere negative. To tredjedele (67 procent) erklærer, at deres holdning er uanfægtet.
  • 56 procent ville helt sikkert tage en godkendt vaccine mod covid-19, hvis den var tilgængelig nu, mens 29 procent ’sandsynligvis’ ville tage den. Kun seks procent erklærer, at de ikke ville tage vaccinen.
  • 88 procent er blevet klogere på, at epidemier kan vælte det danske sundhedsvæsen (30 procent i meget høj grad, 34 procent i høj grad og 24 procent i nogen grad).
  • 31 procent forventer øget sygdomsbekæmpelse i fremtiden ved hjælp af vacciner.
  • 72 procent er enten ’enig’ eller ’helt enig’ i, at ”vi alle bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere”.
  • 72 procent mener, at ”man lovmæssigt bør kræve, at svage eller udsatte samfundsgrupper lader sig vaccinere mod covid-19 eller en anden ny epidemi” (22 procent i nogen grad, 22 procent i høj grad og 28 procent i meget høj grad).

Kilde: YouGov 

”Det er jeg selv helt uenig i. Tvang griber for meget ind i den personlige frihed, og det kan i øvrigt få vaccinemodstanden til at eksplodere,” siger hun og tilføjer:

”Personligt tror jeg slet ikke på tvang, men jeg tror meget på øget vaccination. Og jeg tror på, at man kan oplyse folk via en dialog om den her usikkerhed,” siger hun og uddyber, at hun anerkender vaccineskepsis:

”På den ene side har befolkningen i Danmark en enorm tillid til samfundets institutioner, og man deler gerne data med forskere etc. Og på den anden side er der en usikkerhed, når det gælder om selv at blive vaccineret - eller få sit barn vaccineret.”

Ekspert: Is på

Henrik Vestergaard er vicedirektør i Lægemiddelforeningen, og han er enig i, at tvangsvaccination er en helt forkert vej at gå. Men han mener også, at svarene i undersøgelsen skyldes en bestemt faktor, og at man skal tage dette punkt med et gran salt.

”Hvad man end mener om at skulle bruge en vaccine, er der nok ingen tvivl om, at den ekstreme situation gør, at folk er villige til at komme med ekstreme udsagn i retning af, at man skal tvangsvaccinere,” siger han og uddyber:

”Tvang er et tveægget sværd, som jeg ikke tror fører noget godt med sig. Men vi kommer nok til at forholde os til ’social tvang’. Altså mere indirekte. Det er jo ikke nødvendigvis den mest fornuftige vej at gå, men generelt kan det tyde på en forståelse af, at man er en del af noget større. Det er påfaldende, hvor mange restriktioner folk har været med til at efterleve af frivillighedens vej under krisen,” siger Henrik Vestergaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relateret artikel

 

 

 

 

Tags: corona, vaccine

Like eller del denne artikel