Medie: Mistanke om coronasmitte hos mink på Sjælland og Læsø

Det er forsat kun i Hjørring og Frederikshavn kommuner, at der er konstateret corona-smitte på minkfarme, men ikke mindre end syv farme er under mistanke og undersøges lige nu for smitte.

Det skriver Landbrugsavisen.

Tre af de nye fordeler sig med to på Sjælland ved henholdsvis Ølstykke og Roskilde og en på Læsø. Dermed er der risiko for, at smitten ikke længere kun er koncentreret i Nordjylland.

Ud over de syv nye farme, hvor der er mistanke, er der stadig 20 farme, der er eller har været smittet med coronavirus. 17 af disse er stadig smittet. Ud af de 20 ligger 17 i Hjørring kommune og tre i Frederikshavn kommune, som begge er kommuner i Nordjylland.

"Afliv dyrene"

John Elling, formand for Nordjyllands pelsdyravlerforening, ser efterhånden ingen anden udvej end at begynde at aflive besætningerne for at stoppe smitten.

"Da de første tre farme blev ramt i juni, aflivede veterinærmyndighederne alle dyrene. Det virkede, og der faldt ro over det i lang tid. Nu er smitten poppet op igen, og de ramte farme ligger som perler på en snor fra Frederikshavn til Hirtshals. Jeg ser ikke andre muligheder for at få det stoppet end at aflive dyrene på de ramte farme", siger John Elling til Finans.

Ud over de tre første farme har myndighederne ikke aflivet dyrene på de ramte farme. Myndighederne ændrede nemlig strategi i august og afliver ikke længere dyrene på de ramte farme. Men siden regeringen i juli vedtog en plan for håndtering af covid-19-smittede mink-besætninger, har det været et lovkrav, at alle, der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå smitte mellem mennesker og dyr. Men det har vist sig ikke at være nok. 

En af besætninger tilhører netop John Elling. Han er også selv smittet med covid-19, og det samme er to af hans medarbejdere.

»På stort set alle de andre farme, hvor minkene er ramt af corona, er ejerne eller de ansatte også ramt af smitten. Vi ved ikke, om det er mennesker, der har smittet minkene eller omvendt. Godt nok bruger vi værnemidler, men man kan ikke undgå at frygte, at de syge mink kan smitte mennesker,« siger John Elling til Finans.

Uanmeldte besøg

Indtil nu har det ikke været muligt for Fødevarestyrelsen at sige noget om, hvorfor smitten har været koncentret i Nordjylland, og hvordan smittespredningen er sket.

I mandags, 21. september, iværksatte Fødevarestyrelsen en række uanmeldte besøg på landets minkfarme.

Det skal sikre, at personalet på farmene tager de nødvendige forholdsregler med blandt andet brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler", siger fødevareminister Mogens Jensen. 

 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel