Foto fra den lille video.

Regionsformand rasende: Unfair og uordentligt

Formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (Soc), er rasende på regionsmedlem for Venstre, Jørgen Winther (V).

Jørgen Winther har nemlig på de sociale medier delt en lille tegnefilm om lungekræftpatienters behandling i henholdvis Silkeborg og Randers. Den lille video er en direkte aflægger af hele striden om undersøgelser med lavdosis CT i Silkeborg, men kan også ses som en kritik af Randers.

I Silkeborg valgte daværende ledende overlæge Ulrich Fredberg i flere år at bruge lavdosis CT i stedet for røntgen, da metoden finder flere tilfælde af lungekræft end røntgen. Regionsledelsen mente, at Silkeborg også i nogle tilfælde med mistanke om lungekræft havde brugt lavdosis CT i stedet for fuld høj-dosis CT-scanning og dermed ikke havde fulgt de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Det førte i april i år til fyringen af Ulrich Fredberg - en fyring, der nok havde været på vej længe, da Ulrich Fredberg, der også er medlem af regionsrådet for Venstre, gang på gang har været på kant med ledelsen.

En af Ulrich Fredbergs varmeste forsvarere for metoden med lavdosis CT har været partikammeraten Jørgen Winther, som 20. september delte den lille video om Silkeborg og Randers med ordene: Mød Bente og Lars, der begge skal på sygehuset, fordi de hoster. Den ene i Silkeborg, den anden i Randers...

Den lille video har fået Anders Kühnau op i det røde felt og førte til, at han mandag på regionens hjemmeside skrev, at det var "uordentligt og unfair at angribe et stort og dygtigt hospital (Randers, red.) med udokumenterede påstande. Men det gør regionsrådsmedlem Jørgen Winther ved at dele en video om behandling af lungekræft på Regionshospitalet Randers."

"Jeg tager som regionsrådsformand på det kraftigste afstand fra den kommunikationsform, som videoen er udtryk for. Den er faktuelt forkert, manipulerende og uordentlig," siger han og kalder påstandene i videoen for "fake news".

"Det undrer mig, at man vælger at miskreditere et helt hospital og dygtige fagpersoner. Hvorfor sprede utryghed hos mange patienter uden grund?" skriver han og fortsætter:

"Regionshospitalet Randers følger de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen – ligesom resten af hospitalerne i Region Midtjylland. Det gælder nu også på Regionshospitalet Silkeborg, hvor det på området for lungekræft desværre ikke var tilfældet i en periode."

Det er ikke første gang, at Anders Kühnau har reageret på stærkt satiriske videoer om Silkeborg-sagen. Ukendte gerningsmænd lagde 22. maj en grovkornet nazivideo op på Youtube. I videoen blev en række chefer/direktører i regionen fremstillet som nazister, der var samlet til et møde med Hitler. Konkret var koncerndirektør Ole Thomsen tildelt rollen som Hitler. Klippet stammede fra filmen "Der Untergang" og findes med andre lydspor i utallige satiriske udgaver på nettet. Talesporet på den konkrete video havde Ulrich Fredbergs fratræden fra Hospitalsenheden Midt som tema. Gennem en meget ophidset Hitler omtales ledelsen af Hospitalsenheden Midt som ”Management by fear”, og der bliver givet ordre om fyring af Ulrich Fredberg uanset grund.

Videoen blev efterfølgende behandlet på et forretningsudvalgsmøde i regionen, og et enigt forretningsudvalg var enige om at lægge kraftig afstand til den. Den var uacceptabel, mente de.

 

Her er videoen: 

 

 

Relateret indhold:

Tags: Fredberg-sagen

Like eller del denne artikel