Lone Simonsen.

Dansk forsker: Sådan kan vi holde smitten stangen og undgå hård nedlukning

De store sociale begivenheder må vente, til der kommer en vaccine eller bedre behandlingsmuligheder, og Danmark skal have et forsamlingsforbud på 50 mennesker.

Sådan lyder opskriften fra den danske pandemiforsker Lone Simonsen, Roskilde Universitet, på at kunne holde virus stangen i Danmark og samtidig kunne gå på arbejde og i skole. Det siger hun til Politiken.

Lone Simonsen er sammen med kollegaen Kim Sneppen fra Niels Bohr Instituttet kendt for "superspreder"-modellen for smitte, som siger, at coronavirus spreder sig ved, at ti pct. af smittede står for 80 pct. af smitten.

Superspredere er ofte smittede, der er til en social begivenhed kort før, at de får symptomer. Det er den periode, hvor de er mest smitsom, og hvor de i nogle tilfælde kan nå at smitte mange. Til et pressemøde 7. september oplyste Annette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed f.eks., at bare ved en enkelt fødselsdag var 30 blevet smittede - og at der derudover var smittede blandt de 30 smittedes nære kontakter.

Superspredermodellen har kunnet forklare, at vi kunne åbne op i stigende grad over sommeren, samtidig med at smitten og antallet af indlagte og døde blev ved med at falde, forklarer Lone Simonsen.

»Man havde lukket ned for store begivenheder, men så blev grænsen hævet til 100 mennesker til arrangementer og det, tror vi, har ført til for mange kontakter i det offentlige rum. Det var nok anledning til udbruddet«, siger Lone Simonsen til Politiken.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel