Forskeres nye frygt: Er covid-19-overlevere i fare for at få hjertesvigt?

Da forskere tilsatte SARS-CoV-2-virus til humane hjerteceller, der blev dyrket i laboratorieglas, blev de lange muskelfibre, der holder gang i hjerteslagene, skåret i korte stykker. En opdagelse, som har alarmeret forskerne fra Gladstone Institutes i San Francisco. Især efter at forskerne så samme former for skader i hjertevævet hos obducerede covid-19 patienter.

Forskernes studie, der er offentliggjort som fortryk på bioRxiv og således endnu ikke peer-reviwed - kan måske forklare, hvorfor nogle mennesker stadig har åndenød lang tid efter, at de har overstået deres covid-infektioner. Men forskerne frygter også, at deres fund kan betyde, at overleverne fra covid-19 kan være i fare for fremtidig hjertesvigt.

Gladstone-forskerne anerkender behovet for, at deres studie bliver peer-rewieved, og de har sendt manuskriptet til et førende videnskabeligt tidsskrift. Men ifølge Todd McDevitt, seniorforsker i Gladstone og medforfatter af undersøgelsen, følte forskergruppen, at resultaterne skulle frem uden forsinkelse:

"Da vi så ødelæggelserne i hjertets mikrofibre, besluttede vi at trykke på aftrækkeren og publicere før tid. Jeg er ikke en videnskabsmand, der bryder mig om at råbe ulven kommer og overdrive i denne sag, men helt ærligt så sov jeg rigtig dårligt i perioden, fra vi kendte resultaterne, og til, at vi gjorde studiet offentligt," siger Todd McDevitt.

Og Todd McDevitt’s kollega, Bruce Conklin, seniorforsker i Gladstone og også medforfatter, supplerer:

”Det blodbad, som vi så i de humane celler, ligner ikke noget, der tidligere er blevet beskrevet med andre hjertesygdomme. Intet, af det, som vi ser i den videnskabelige publicerede litteratur, er så præcist ødelagt og nedbrudt som dette. Vi bør tænke på covid-19 som ikke kun som en lungesygdom, men også potentielt en hjertesygdom. ”

ifølge forskerne ser hjertets celler ud som om kirurgisk skåret på en måde som man ikke ser i andre hverken arvede eller erhvervede sygdomme i hjertemusklen. Hertil kommer, at forskerne angiveligt også fandt sorte huller i cellerne, hvor DNA ellers skulle have været i kernen i disse celler. I stedet var der kun en tom skal.

Gladstone-forskerne påpeger dog, at deres studier ikke viser, hvorvidt at hjertet kan hele de opskårne fibre, når infektionen er overstået, og de efterlyser flere obduktionsdata fra afdøde Covid-19 patienter. Samtidigt opfordrer de til at patienter, der aktivt bekæmper Covid-19-infektioner tjekkes for beskadigelse af hjertemusklen.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel