Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener, at WHO´s advarsel er en total fejltolkning af Sveriges høje smittetal.

WHO advarer: Sverige er et særligt risikoland for coronasmitte

Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraine och Kosovo - og Sverige.

Det er de europæiske lande, som WHO nu udpeger som særlige risikolande i forhold til coronasmitte.

"Europa har set en stigning i ugentlige tilfælde af coronavirus for første gang i måneder, efter at flere lande har lempet restriktionerne, og i de 11 angivne lande har virusudbruddet accelereret til "en betydelig genopblussen", siger WHO's regionale direktør for Europa, Hans Kluge.

"I flere lande over hele Europa er risikoen for genopblussen blevet en realitet," siger Kluge. "30 lande har oplevet stigninger i nye smittetilfælde i løbet af de seneste par uger. I 11 af disse lande har der været en betydelig genopblussen," siger han. Der kan være risiko for, at hvis smitten ikke bremses, vil sundhedsvæsenet nå sin grænse.

Smitterekord i Sverige

Flere og flere svenskere bliver da også registreret med coronavirus. Tirsdag 23. juni var der 1.905 nye tilfælde, hvilket var det højeste antal smittede på et døgn i Sverige nogensinde. Og efter at trenden for nysmittede i lang tid har ligget vandret, er den de seneste uger gået opad igen.

Fra de danske myndigheder lyder rådet også til de danske feriegæster, at smitten er så høj i næsten hele Sverige, at man bør holde sig langt væk. Kun Västerbotten overholder kriterierne vedr. COVID-19-smitte og kan dermed som udgangspunkt kategoriseres som ”åben”. Statens Serum Institut har uden for de 20 andre regioner i Sverige skrevet "Nej" til spørgsmålet om, hvor vidt regionen overholder kriterierne eller ej.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er fredag morgen blevet hevet i morgenstudiet på SVT Nyheter i Sverige, og her giver han udtryk for, at han mener, at WHO´s advarsel er en total fejltolkning af Sveriges høje smittetal.

"Vi har et stigende antal tilfælde i Sverige, men det skyldes, at vi tester enormt meget mere end tidligere. Det er ulykkeligt, at man sammenblander Sverige med lande, som ikke tidligere har haft problemer, og som øjensynligt er i det, der for dem er starten af epidemien," siger han.

Han mener, at det er alvorligt, at Sverige udpeges som risikoland i en tid, hvor landene afgør, hvortil man kan rejse, og hvortil man ikke kan rejse.

Tags: corona

Like eller del denne artikel