Et øjebliksbillede fra coronavirussens europæiske epicenter

Sundhedspolitisk Tidsskrifts kulturanmelder Maria Cuculiza opholder sig pt. på Sicilien i Italien. Her fortæller hun om et land i undtagelsestilstand, hvor selv de relativt få smittede på Sicilien kan få gaderne til at ligge øde hen, og hvor folk er panisk angste - nogle for sygdommen og alle for de økonomiske konsekvenser af epidemien. 

Italienerne vågnede i går op til en ny virkelighed. Torsdag morgen var dagen, hvor Coronavirus  blev alvorligt for alle. Skoler, børnehaver, universiteter, biografer, gudstjenester, teatre, sportsarenaer, kongresser og andre steder, hvor mange mødes, er beordret lukkede. Samtidigt har sundhedspersoner og andre mennesker, hvis arbejde er vigtigt for civilsamfundets opretholdelse, fået udstedt et særligt regeringsforbud mod at færdes, hvor mange mennesker mødes. Offentlige ansattes fokus skal nu være på corona-virus.

Alle planlagte operationer aflyst

Alt imens at bekymringerne for helbred og husholdningspungen stiger blandt befolkningen, arbejder sundhedsvæsnets ledere i landets 20 regioner på højtryk med at skabe helt nye senge- og intensivpladser. Samtidigt fik læger fra morgenstunden påbud om at aflyse alle kommende planlagte ikke-akutte operationer og behandlinger. Man må ikke risikere at producere patienter med behov for ophold på de almindelige sengeafsnit og ikke mindst på de intensive afdelinger, hvis det overhovedet kan undgås.

Alt sammen for at blive i stand til at modtage et frygtet rykind af patienter med corona-virus og ikke mindst belært af erfaringerne fra de isolerede nordlige zoner, Lombardiet og Veneto, hvor de ellers så veludstyrede og ret velhavende hospitaler er mere end på sammenbruddets rand.

Hospitalerne i de nordlige, røde zoner trygler således nu om hjælp fra læger og sygeplejersker i resten af landet.

Patienter flyttes

Foreløbigt er militærets og Civilstyrelsens sundhedspersonel sat ind som hjælp i Lombardiet, mens man også forsøger at overføre nogle af de intensive patienter fra de røde zoner til andre regioner. Ude i regionerne som for eksempel på Sicilien i byen Trapani er det især luftvæsenets baser, der skal anvendes som nødlazaretter sammen med de triage-telte, som nu står placeret foran mange hospitaler, som frygter at få smittede indenfor uden særlige sikkerhedsforanstaltninger. Og hvor besøgende ikke mere er velkomne.

Helt nøgternt viser tallene fra nord nemlig, at knap halvdelen af alle registrerede smittede har brug for at blive indlagt, at 10 procent af de registrerede har behov for intensiv behandling i ugevis, at dødeligheden er på omkring tre procent, og at mange af de patienter, som ligger syge derhjemme, nu er så syge, at de angiveligt retteligen hører til på et af de hospitaler, som bare må melde alt optaget. Fredag 6. marts, tidlig morgen, er i alt 3858 smittede,1790 er indlagt på hospital, 351 ligger på intensiv, 1.165 er i isolation i hjemmet, 148 er døde, og 441 er erklæret raske

Regeringen har for at undgå sundhedsvæsnets totale kollaps lovet 50 procent flere intensive senge, 100 procent flere sub-intensive senge i de indtil videre hårdest ramte områder, penge til øjeblikkelig kompetenceudvikling af personale, som således skal blive i stand til at arbejde med intensiv behandling samt givet tilladelse til, at usmittede patienter med andre sygdomme kan overføres til den private sektor samt til barakker, som opføres til lejligheden, så presset på de offentlige, intensive afdelinger måske kan dæmpes.

Hertil kommer, at regeringen ifølge et dekret udstedt onsdag aften af landets premierminister Conte også har lovet de hårdest ramte nordlige zoner, at de vil kunne få bistand i form af akut mere eller mindre tvangsoverflyttede læger og sygeplejersker fra landets øvrige regioner.

Problemerne breder sig

Men i hvilket omfang, at regeringen vil kunne holde dette løfte, er måske nok tvivlsomt, da corona-virus breder sig, og selv væsentligt mindre ramte regioner allerede nu begynder at have egne problemer med tilstrækkeligt personale på grund af corona-virussens indtrængning fra nord. For eksempel blev en læge fra det sicilianske hospital Umberto i byen Enna midt inde på øen onsdag aften testet positiv fra corona-virus med det resultat, at ikke kun han, men også 35 andre af hospitalets læger og sygeplejersker måtte sendes til test og hjem i karantæne.

Lægen var blevet smittet af en patient, som havde opholdt sig på kardiologisk og intensiv, hvorfor også disse to afdelinger måtte lukkes ned på ubestemt tid. Ikke kun på grund af nødvendig rengøring, men også fordi de to afdelinger nu er uden personale i en indtil videre ukendt periode.

Befolkningen delt i to

At panikken spreder sig bag landets hospitalsmure og direktionsgange, går sundhedsvæsnets ledere forståeligt nok stille med, så uroen ikke flyder ud i resten af samfundet, hvor befolkningen er delt i to grupper: De bekymrede, som er holdt op med at kindkysse, som spritter hænder, som har indstillet rejseaktiviteter, og som i det hele taget følger regeringens direktiv, men som også har droppet hverdagslivet på barer og restauranter og i fitness-centrene, som nu ligger mere eller mindre øde hen. Og så er der den anden gruppe, nemlig de fortsat ubekymrede, som fastholder de sociale mediers meldinger om, at ’det bare er en almindelig influenza’, og for hvem tanken om aflyste fodboldkampe synes at være det vigtigste.

De fortsat ubekymrede er lige nu regeringens største problem i forhold til dens strategi, som går ud på så vidt muligt at minimere smitte så lang tid som muligt for på den måde at få fordelt de forventede mange flere syge over tid, så sundhedsvæsnet ikke knækker sammen som i de nordlige regioner.

Men hvordan kommunikere risiko uden at skabe panik, som kan true det det øvrige civilsamfund, hvor der allerede hamstres i supermarkederne, hvor det ikke er til at opdrive håndsprit, hvor mange familier ikke ved, hvad de skal stille op med deres børn, mens de selv er på arbejde, hvor ældre og kronisk syge rådes til at holde sig hjemme, og hvor sundhedspersonalers masker og beskyttelsesudstyr på hospitalerne kynisk rapses og stjæles i både små og store partier? I disse dage opfordrer regeringen dem til at udvise samfundssind, men denne bløde tilgang vil kunne ændre sig.

Turistby er blevet en spøgelsesby

Fælles og forenende for de to grupper er dog skrækken og panikken over de økonomiske konsekvenser af corona-virussen. På for eksempel Sicilien, hvor kun indtil videre 18 er registrerede smittede, fungerer lufthavnene i Palermo og Catania på halv kraft, turistbyen Taormina er forvandlet til en spøgelsesby med stort set mennesketomme gader. Taxa’er holder stille, butikker og erhverv, som har deres primære kunder blandt turister, holder mere eller mindre lukket, og alt normalt socialt liv er forsvundet. Hoteller og B&B’erne er tomme og indkasserer allerede nu alene afbestillinger for såvel påske- og sommerferien. Afbestillingerne ligger på mellem 40, 70 og 90 procent. De fleste er økonomisk berørte og frygter det værste for sig selv og deres familier.

Samme dystre billede tegner sig på resten af øen, hvor angsten for, hvordan den næste el-regning eller afdraget på huset dog skal blive betalt, er et konkret problem. For slet ikke at tale om skrækken for udsigterne til, at også sommersæsonen er ved at kollapse. Ja, selv fødevareproducenterne melder om økonomisk uføre, da deres kød, frugt og grønt ikke kan ikke nå frem til de sædvanlige aftagere i Norditalien og resten af Europa, eftersom lastbilchaufførerne skal i to ugers karantæne, hvis de kører ind i de røde zoner. Nogle europæiske importører vil endog slet ikke have friske varer fra Italien lige nu.

 

Læs Maria Cuculiza seneste artikel om corona-situationen i Italien:

Tags: corona, italien

Like eller del denne artikel