Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Coronavirus: 16 medarbejdere fra TV 2 sendt i hjemmekarantæne

OPDATERET KLOKKEN 14.30.

"Jeg er patient 0."

Sådan skriver en rystet journalist på TV2 News på sin Facebook-profil. Manden er som første dansker konstateret smittet med coronavirus. 16 af journalistens kolleger på TV 2 i København er ifølge TV2 indtil videre blevet sendt i hjemmekarantæne i 14 dage.

Samtidig indkalder statsministeren regeringens sikkerhedsudvalg.

"Jeg har vurderet, at det er nødvendigt at indkalde regeringens sikkerhedsudvalg for at sikre den ordentlige koordination. Og så kommer vi også til at have et særligt fokus på det danske erhvervsliv i forhold til virksomheder, der kan være berørte," siger Mette Frederiksen (Soc.) i et interview med TV 2

Milde symptomer

Journalisten og hans kone fik noget af et chok i nat kl. 2.15, da en læge fra infektionsmedicinsk på Roskilde Sygehus kunne meddele, at han er testet positiv for coronavirus som den første i Danmark. De skal nu være i hjemme-karantæne i 14 dage, da de er velbefindende og ikke har behov for sygehusbehandling. Mandens symptomer er milde.

Styrelsen for Patientsikkerhed har også i nat været i kontakt med familien og aftalt daglig, tæt kontrol.

Manden kom sammen med sin kone og søn hjem fra skiferie i Lombardiet mandag 24. februar og har siden på skift haft hoste, feber m.v. Onsdag d. 26. februar blev familien undersøgt på isolationsstue på infektionsmedicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, hvor de fik taget prøver til undersøgelse for coronavirus. Fordi familien var rimeligt velbefindende, blev de herefter sendt hjem i hjemmeisolation, mens de afventede prøvesvar. Manden testede positiv, mens hustru og søn testede negative.

Ifølge TV2 mødte den smittede journalist kortvarigt på arbejde på TV 2 onsdag. I den forbindelse oplyser direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, til TV2, at man skal have været i ret tæt kontakt med den smittede - indenfor to meter, før der er risiko for selv at være blevet smittet. Alligevel har Styrelsen for Patientsikkerhed efter et møde med medarbejderne på TV2 vurderet, at seks af journalistens kolleger nu skal i karantæne.

Nyhedsdirektør for TV2, Mikkel Hertz, siger til DR, at nogle medarbejdere er bekymrede. 

Flot håndtering

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er tilfreds med håndteringen af sagen.

”Sundhedsstyrelsens retningslinjer er blevet fulgt. Stor ros til personalet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde for en flot håndtering. Vi har i Sundhedsstyrelsen et stort fokus på sikker håndtering. I vores nye retningslinjer havde vi netop anbefalet muligheden for hjemmeisolation, også af patienter, der er smittede med den nye coronavirus. Hvis man ikke er så syg, at man har behov for sygehusbehandling, så er det faktisk bedst at være hjemme, så man ikke risikerer at sprede smitte på sygehuset”, siger Søren Brostrøm.

Det første smittetilfælde i Danmark ændrer ikke på den aktuelle risikovurdering, som Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen udsendte i tirsdags, hvor vurderingen er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i det danske samfund, og lav risiko for, at vores sundhedsvæsen bliver udfordret.

”Efter udviklingen i Italien over weekenden, havde vi forventet snart at se tilfælde af COVID-19 i Danmark, så vi er ikke overraskede, og vi må forvente at se flere tilfælde i de kommende dage og uger. Men vores strategi er fortsat at inddæmme smittespredning i Danmark. Det gør vi ved hurtigt at diagnosticere COVID-19 og ved at behandle under isolation, samtidig med at vi opsporer og håndterer personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne”, siger Søren Brostrøm og tilføjer, at vi i Danmark har et velfungerende beredskab og sundhedsvæsen, der handler hurtigt ved mistanke om smitte med ny coronavirus.

Statens Serum Institut har løbende foretaget test af danske borgere, der har udvist symptomer, der kunne være tegn på COVID-19. Alle 88 prøver er indtil onsdag testet negativ for smitte med COVID-19 - indtil prøven på journalisten. Statens Serum Institut venter torsdag morgen på svar på yderligere seks prøver, oplyste professor Kåre Mølbak fra SSI's infektionsberedskab på et pressemøde torsdag formiddag.

Ligesom andre former for virusbetinget lungebetændelse, er der ikke specifik medicin i mod selve sygdommen, men i det danske sundhedsvæsen er der gode muligheder for at give understøttende behandling. Den nuværende viden om COVID-19 viser, at størstedelen af patienterne kun har lette symptomer, og ikke har behov for sygehusbehandling. De alvorlige symptomer forekommer mest hos personer, der er ældre, eller har underliggende sygdomme i forvejen.

 

Influenza dræber langt flere end epidemier som Coronavirus. I 2017-2018 døde 1.644 danskere således af influenza. Omkring 95 procent af de patienter, som blev indlagt med influenza, var enten ældre eller havde i forvejen ringe helbred for eksempel i form af en kronisk sygdom.

 

Om COVID-19

Coronavirus er generelt en familie af vira, der kan være årsag til alt fra milde forkølelser til alvorlige nedre luftvejsinfektioner med mulig dødelig udgang.

SARS-CoV-2 er blevet påvist i miljøprøver fra dyremarkedet i Wuhan, men smittekilden på markedet er ikke påvist. På baggrund af genetiske analyser af vi- rus mener man, at SARS-CoV-2 er blevet introduceret til mennesker på marke- det, og herefter er smittespredningen sket imellem mennesker.

Inkubationstiden for COVID-19 er mellem 2 og 12 dage med en median tid omkring 5-7 dage.

SARS-CoV-2 smitter ved dråbesmitte og kontaktsmitte ligesom andre humane coronavirus. I lighed med influenza smitter SARS-CoV-2 ved person-til-person smitte, men generationstiden SARS-CoV-2 er længere end for influenza på grund af den længere inkubationstid for SARS-CoV-2.

I modsætning til mere alvorlige coronasygdomme som SARS og MERS har den nye COVID-19-sygdom et meget bredt spektrum af sygdomsmanifestatio- ner, hvor de fleste smittede kun har lette eller moderate symptomer på øvre luftvejsinfektion. Meget tyder på, at personer med COVID-19 smitter selv i meget tidlige sygdomsstadier i modsætning til f.eks. SARS, hvor patienter først blev smittefarlige sent i sygdomsforløbet.

Dødeligheden (case-fatality rate) blandt registrerede tilfælde i Kina er omkring 2 procent. Men manglende registrering af milde tilfælde må forventes at overestimere dødeligheden betydeligt.

Overlevelsestiden for SARS-CoV-2 på overflader er endnu ukendt, men for praktiske formål regnes med en overlevelsestid på 48 timer. Virus formodes at være følsomt over for desinfektion med ethanol.

Kilde. Sundhedsstyrelsen

 

Få mere information

  • Sundhedsstyrelsen har information om COVID-19 på hjemmesiden
  • Sundhedsstyrelsen har desuden oprettet en hotline, hvor man kan få generel vejledning. Den har telefon 72 22 74 59.
  • Hvis du skal ud at rejse, anbefales det desuden at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for det land, du skal til. 

 

Tags: corona

Del artikler