Sjældent arvæv opdaget i lungerne hos e-cigaretryger

Forskere, der har studeret en patient med en sjælden lungesygdom kaldet ’hard metal pneumoconiosis’, siger, at sygdommen sandsynligvis var forårsaget af at dampe på e-cigaretter.

Tilstanden pneumokoniose (siderose) skaber et usædvanligt og karakteristisk mønster af skader på lungerne, der blandt andet kan resultere i åndedrætsbesvær. Tilstanden diagnosticeres typisk hos mennesker, der har svejset i mange år, eller som har arbejdet med værktøjsslibning, diamantpolering, fremstillet tandproteser eller lignende, hvor man har inhaleret uorganisk støv, der har deponeret sig i lungerne og medført ændring i lungestrukturen.

Forskerne siger, at denne sag, der er offentliggjort i European Respiratory Journal, er det første kendte tilfælde, hvor sygdommen er blevet knyttet til brug af e-cigaretter. 

Tilfældet blev rapporteret af Kirk Jones MD, klinisk professor i patologi, og Rupal Shah MD, adjunkt i medicin i afdelingen for lunge-, kritisk pleje, allergi og søvnmedicin, begge fra University of California, San Francisco, USA og deres kolleger.

”Pneumokoniose diagnosticeres ved at mikroskopere en prøve af patientens lungevæv. Det har et karakteristisk og usædvanligt udseende, som ikke ses i andre sygdomme. Når vi diagnosticerer det, er vi på udkig efter erhvervsmæssig eksponering for metalstøv eller damp, normalt kobolt, som årsag til sygdommen. Men den aktuelle patient havde ikke været eksponeret for hårdt metal, så vi identificerede brugen af e-cigaretter som mulig årsag,” forklarede professor Jones.

Pneumokoniose får beskadigede lungeceller til at indkapsle andre celler og danne 'kæmpe' celler, der kan ses tydeligt under et mikroskop. Det kan resultere i permanent ardannelse i patientens lunger med symptomer som åndedrætsbesvær og kronisk hoste. Ardannelse kan ikke helbredes, selvom nogle patienter kan have en mild forbedring, hvis udsættelsen for de uorganiske støvpartikler ophører, og de behandles med steroider.

Da forskerne testede patientens e-cigaret, der blev brugt med cannabis, fandt de kobolt i den damp, apparatet frigav, samt andre giftige metaller, nemlig nikkel, aluminium, mangan, bly og krom. 

Tidligere forskning har også fundet disse metaller i damp fra andre e-cigaretter, og forskere mener, at metallerne kommer fra opvarmningsspiralerne, der findes i dampindretninger, snarere end fra en bestemt type genfyldning.

”Eksponering for koboltstøv er ekstremt sjældent uden for få specifikke industrier. Dette er det første kendte tilfælde af en metalinduceret toksicitet i lungen på grund af brug af e-cigaretter, og det har resulteret i langvarig, sandsynligvis permanent ardannelse i patientens lunger. Vi tror, ​​at kun en bestemt gruppe af mennesker, der udsættes for kobolt, vil få denne reaktion, men problemet er, at betændelsen forårsaget af hårdt metal ikke er synlig for folk, der bruger e-cigaretter, før arvævet er blevet irreversibel, som det skete med denne patient,” lyder det fra Dr. Shah.

Professor Jones fortæller videre, at folk, der damper på e-cigaretter, er ofte på udkig efter et sikrere alternativ til rygning. Men han er bekymret over de stoffer, der inhaleres ned i lungerne, særligt de stoffer der kan omgå kroppens sædvanlige forsvarsmekanismer.

”Det er sandsynligvis ikke en engangsforseelse – der er formodentligt allerede andre, som er blevet syge med pneumokoniose på grund af dampning, men som ikke er blevet anerkendt. En af de vigtigste grunde til at offentliggøre denne historie er at informere vores kolleger om de mulige risici forbundet med dampning på e-cigaretter,” forklarer professor Jones.

Tags: rygning, e-cigaretter

Like eller del denne artikel