Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Professor: Lægemiddelstyrelsens indsats overfor medicinsk cannabis ikke god nok

Hvis ikke der handles på de advarselslamper, der aktuelt er tændt her midtvejs i den fire år lange ordning med medicinsk cannabis, kommer man til at stå i en situation, hvor der ikke er noget reelt grundlag at evaluere på.

Det skriver Peter Leutscher, professor, centerleder og medinitiativtager til Klinisk Cannabis Forum, i et debatindlæg på Altinget.

Han mener, at der er flere årsager til, at ordningen er gået galt. En af dem er, at Lægemiddelstyrelsen (LMS) ikke har gjort arbejdet godt nok. Forsøgsordningen er primært forankret i Lægemiddelstyrelsen.

"Desværre lever LMS ikke op til det ansvar, som styrelsen er blevet givet. Præmisserne for forsøgsordningens gennemførelse og evaluering er ikke tilstrækkeligt klare. På en række områder kunne LMS gøre det betydeligt bedre," skriver Peter Leutscher på Altinget.

Han mener bl.a., at Lægemiddelstyrelsens vejledning til lægerne om behandling er mangelfuld på en række punkter.

"LMS har ikke sikret en tilstrækkelig vidensdeling, hvilket er problematisk, da viden er den væsentligste forudsætning for, at lægerne aktivt og på et velinformeret grundlag kan indgå i forsøgsordningen. Der er ikke noget at sige til, at det har været en udfordring at inddrage læger i forsøgsordningen," skriver han blandt andet på Altinget.

Køber på ukontrolleret marked

En undersøgelse fra Scleroseforeningen har for nylig vist, at kun meget få af de sclerosepatienter, der tager medicinsk cannabis som behandling for deres symptomer, får deres produkter gennem ordningen. De fleste af de patienter, der tager cannabis, gør det ifølge undersøgelsen som selvmedicinering uden om lægen, og de køber deres produkter på det ukontrollerede marked.

Et af problemerne har været, at der har været for få og for dyre produkter tilgængelige i ordningen. Planen var, at dansk produceret cannabis i løbet af kort tid skulle give adgang til billigere produkter, men den danske produktion er endnu ikke klar, og strenge sikkerhedskrav til produkterne betyder, at der foreløbig kun er urtete tilgængelig i ordningen.

Villig til at forlænge ordningen

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) sagde til Sundhedspolitisk Tidskrift 10. december, at han var åben over for at forlænge forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

”Man må være ærlig og sige, at dem, der var skeptiske fra start, havde ret i, at der ikke var et marked klar i Danmark. Det kan man tydeligt se. Man har ikke hurtigt kunnet få en produktion klar i Danmark, det har været langt mere vanskeligt end forventet,” sagde han dengang.

Evalueringen er sat til at skulle begynde i 2020, men det kan blive nødvendigt at udskyde evalueringen og forlænge ordningen, siger sundhedsministeren.

”Det er vanskeligt at evaluere på noget, der ikke rigtig for alvor har været i gang. Når ordningen skal evalueres, skal det være på et ordentligt grundlag, og hvis man på grund af opstartsvanskeligheder, leveringssvigt og så videre ikke kan evaluere på forsøget, som det har kørt indtil nu, så må vi af respekt for den ordning, der er sat i gang, sørge for, at vi kan få en ordentlig evaluering, og derfor er jeg også åben overfor, at det kan være, at ordningen skal udvides et par år mere,” sagde Magnus Heunicke.

Ifølge den senest publicerede monitoreringsrapport fra Sundhedsdatastyrelsen for andet kvartal i 2019 har 323 læger udskrevet recept på medicinsk cannabis de første 18 måneder af forsøgsordningen, primært mod neuropatiske smerter.

 

 

Relateret artikel



Tags: cannabis

Del artikler