Kræftens Bekæmpelse forventer en halvering af antal børn og unge, der begynder at ryge

Når prisen i 2022 bliver 60 kroner for en pakke cigaretter, vil det få en markant effekt, særligt blandt de unge, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

»Der er slet, slet ingen tvivl om, at markant højere tobakspriser får mange børn og unge til at stoppe eller reducere tobaksforbruget, ligesom mange børn slet ikke vil tænde den første cigaret. Når prisen rammer 60 kroner i 2022, peger forskningen på, at vi nok vil se mere end en halvering i børn og unges tobaksforbrug«, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Han henviser til et folketingssvar fra sidste år, hvor Statens Institut for Folkesundhed vurderede, at børn og unges tobaksforbrug vil reduceres med 75 procent, hvis prisen hæves fra 40 til 60 kroner på én gang.

Det sker dog ikke, idet prisen for 20 cigaretter ifølge den nye finanslovsaftale vil stige fra 41 til 55 kroner 1. april 2020 og igen 1. januar 2022 med yderligere fem kroner, så prisen først da ender på 60 kroner. Rygerne får altså mulighed for at vænne sig lidt de stigende priser, og effekten på tobaksforbruget må derfor ifølge Kræftens Bekæmpelse nok være lidt mindre end de anslåede 75 procent.

I svaret fra Statens Institut for Folkesundhed vurderes det, at en øjeblikkelig prisstigning til 60 kroner for en pakke smøger vil medføre et fald i det samlede/totale forbrug af cigaretter på 20 pct.

Tags: rygning, Finansloven

Like eller del denne artikel