Sundhedspolitisk Tidsskrift

Internationale lungekræfteksperter fraråder kraftigt brug af e-cigaretter

Verdens største lungekræftorganisation, IASLC, har udsendt en politisk erklæring, der kraftigt fraråder, at unge samt voksne, der ikke allerede ryger, begynder at bruge elektroniske cigaretter (e-cigaretter). Data er inkonsekvente, og langtidsrisici er ukendte, understreger IASLC.

”Vi foretrækker at fejle af hensyn til ​​patientsikkerhed, og de nylige udbrud af alvorlig sygdom og dødsfald i USA, tilsyneladende på grund af lungebetændelse forbundet med elektroniske cigaretter, har sat lys på de potentielle farer ved deres anvendelse,” siger formand for IASLC’s udvalg for tobakskontrol og rygestop Matthew Steliga, som er kirurgisk onkolog ved Winthrop P. Rockefeller Cancer Institute, Little Rock, Ark, USA, i en pressemeddelelse.

De amerikanske Centers for Disease Control har indtil videre rapporteret 2.051 tilfælde af vaping-relateret sygdom og 39 dødsfald. Blandt 1.378 patienter er 70 procent hankøn, og gennemsnitsalderen er 24 år. Alderen spænder fra 13 til 75 år. 79 procent af patienterne er under 35 år gamle, og 14 procent under 18 år.

Matthew Steliga påpeger, at mens alvorlige sygdomme, der resulterer i død og indlæggelse, er blevet udbredt i vid udstrækning, kan der også være mange mindre alvorlige, men stadig betydelige sygdomme eller skader på lungerne, der er forårsaget af vaping.

Baseret på den aktuelle evidens deler IASLC nu internationalt sin bekymring og indtager følgende holdninger til elektroniske cigaretter og andre opvarmede tobaksprodukter:

- Resultaterne af kræftbehandlingen er værre hos patienter, der fortsætter med at ryge, og det er essentielt for alle læger at støtte patienter gennem delt beslutningstagning om at stoppe med at ryge.

- Personer, der ryger, inklusive kræftpersoner, skal stoppe med at ryge øjeblikkeligt på alle mulige måder.

- Sundhedspersonale bør råde alle patienter til at stoppe med at ryge ved hjælp af evidensbaserede hjælpemidler.

- Evidensbaserede rygestophjælpemidler, som er sikre og effektive, inkluderer godkendt farmakoterapi og rådgivning.

- Effekten af elektroniske cigaretter til rygestop er på nuværende tidspunkt ikke påvist i systematiske forskningsanmeldelser (reviews).

- Et par undersøgelser antyder, at der kunne være en forbindelse mellem vaping og lungekræft i dyremodeller. Der er ingen undersøgelser, der har vist en kræftrisiko hos mennesker. Det forventes, at det vil tage flere år at modne studier, der forbinder vaping til udviklingen af ​​kræft.

- Aromaer inklusive andre tilsætningsstoffer, der bruges i elektroniske cigaretter, kan bidrage til vaping-relaterede sygdomme.

- Elektroniske cigaretter må aldrig bruges af unge eller voksne, der ikke allerede ryger.

Den fulde politik findes her: www.iaslc.org/ecigarettes

 

Tags: rygning, e-cigaretter

Like eller del denne artikel