Arbejdstilsynet gav påbud: Nu holder robot kameraet under kikkertoperation

Tidligere på året gav Arbejdstilsynet et påbud til Regionshospitalet Viborg. Påbuddet beskrev, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at lade assistenter stå til en 50 minutter lang operation i en statisk og lettere akavet arbejdsposition for at holde et kamera for kirurgen ved kikkertoperationer.

Arbejdet udsatte ansatte for belastninger, der kunne medføre skader på ryg, nakke og skulder. Den manuelle kameraføring gjorde desuden ofte kirurgen "søsyg".

Det har nu fået hospitalet at indkøbe tre robotarme, som skal forbedre arbejdsmiljø, uddannelsesforhold og øge kvaliteten af kamerabillederne under operationerne.

Ifølge hospitalet selv er det det første hospital i Skandinavien, som tager robotarme i brug ved kikkertoperationer.

Med robotarmene er flere problemer løst - søsyge og overbelastning er ikke længere en bekymring. Robotarmene har aflastet assistenten og optimeret arbejdsforholdene i flere situationer, da kirurgen nu via et joystik selv kan styre kameraet. Med meget få og små bevægelser kan kirurgen ændre kameraets vinkel og billede uden at forsinke operationen. Det giver en mere præcis føring af kameraet og dermed bedre kvalitet af billederne under kikkertoperationerne.

"Det er rart at gå ind til en operation og vide, at belastningen af assistenten nu er blevet væsentligt mindre, fordi han ikke skal holde kameraet til kikkertoperationen," siger afdelingslæge Marie Kirk fra Kirurgi fra Regionshospitalet Viborg.

Assistenterne, som tidligere agerede filmfotografer, er ofte læger under uddannelse, og de får nu meget bedre mulighed for at fokusere på operationen frem for at koncentrere sig om at holde kameraet i rette position.

Læger og kirurger har ventet spændt på, at robotarmene skulle implementeres og kan nu et par uger efter implementeringen vurdere, at robotarmene er lette, intuitive og enkle at bruge og ikke kræver den store oplæring.

Like eller del denne artikel