"1000 flere sygeplejersker er en vigtig start og viser, at politikerne har lyttet til vores opråb om, at arbejdspresset er blevet så stort, at det går ud over kvaliteten og patientsikkerheden. Så det her er et godt skridt i den rigtige retning”, siger Grete Christensen.

Dyrere cigaretter skal give råd til 1000 ekstra sygeplejersker

Statsminister Mette Frederiksen (Soc.) fortæller til DR, at regeringen i de kommende finanslovsforhandlinger vil foreslå, at der næste år bliver afsat 300 millioner kroner til at ansætte 500 nye sygeplejersker. I 2021 skal tallet fordobles.

Pengene skal findes ved at hæve prisen på en pakke cigaretter fra 40 til 50 kroner. Det vil ifølge Skatteministeriet give 625 millioner kroner i statskassen.

”Det er et meget flot oplæg til finanslovsforhandlingerne, som med al tydelighed viser, at regeringen har viljen til at opfylde deres valgløfte om 1000 ekstra sygeplejersker. Samtidig er forslaget det mest ambitiøse grundlag for at skaffe flere sygeplejersker, som vi endnu har set fra politikerne, og det lover virkelig godt, at der nu bliver sat handling bag ordene”, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

”Sundhedsvæsenet har haft en lang periode med nedskæringer og flere og flere patienter per sygeplejerske, og her falder pengene på et tørt sted. 1000 flere sygeplejersker er en vigtig start og viser, at politikerne har lyttet til vores opråb om, at arbejdspresset er blevet så stort, at det går ud over kvaliteten og patientsikkerheden. Så det her er et godt skridt i den rigtige retning”, siger Grete Christensen.

En af udfordringerne ved ambitionen om at øge normeringerne på landets sygehuse er, at der aktuelt stort set ikke findes ledige sygeplejersker i Danmark. I første halvdel af året var der ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 780 forgæves rekrutteringer af sygeplejersker.

Derfor kommer regeringens forslag også til at kræve, at der gøres et arbejde for at skaffe flere sygeplejersker.

”Der er flere håndtag at skrue på for at få flere sygeplejersker, særligt vigtigt er det at uddanne flere, mindske frafaldet på uddannelsen og sikre nyuddannede en god introduktion. Der er også noget at hente hos de, der arbejder ufrivilligt på deltid, hvis afdelingernes budgetter udvides tilsvarende. Men et bedre arbejdsmiljø og en større økonomisk gevinst er det, som motiverer de fleste,” siger Grete Christensen.

Frafaldet på sygeplejerskeuddannelsen er i øjeblikket ca. 25 procent.

Tags: rygning

Like eller del denne artikel