”Jeg mener, at det er skelsættende, at vi nu kan tilbyde et peptid som tablet – så det kan spises. I årevis, ja, generationer, har man forsøgt at kunne det, og nu er det så lykkes,” siger Tina Vilsbøll.

Professor: Trods ny diabetestablet har vi stadig brug for injektionen

Novo Nordisk nye diabetestablet Rybelsus blev fredag godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA. Men selv om der nu findes en tabletbehandling, vil det ikke betyde, at GLP1 som injektion har udspillet sin rolle. Det er Tina Vilsbøll, overlæge og professor, Steno Diabetes Center Copenhagen, sikker på.

Rybelsus (oral semaglutid) er en analog til det naturligt forekommende hormon glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) og er den første og eneste GLP-1 receptoragonist (RA) i en tablet. GLP-1-receptoragonister påvirker optagelsen af glukose fra tarmen, stimulerer frigørelsen af insulin, sænker blodsukkeret og blodtrykket.  

”Det bliver ikke et enten-eller. Jeg tror det bliver et både-og,” siger hun og tilføjer: ”I behandlingen af diabetes har vi brug for begge løsninger.”

Steno-professoren var selv co-chair på den netop afholdte diabeteskkomgres EASDs stærkt besøgte session, Semaglutide – ingested or injected, så hun fulgte debatten fra første parket. Sessionen rummede tre oplæg om den orale version og tre om den injicerede version af semaglutid.

”Jeg mener, at det er skelsættende, at vi nu kan tilbyde et peptid som tablet – så det kan spises. I årevis, ja, generationer, har man forsøgt at kunne det, og nu er det så lykkes,” siger hun.

”Jeg troede ikke selv, at det var umuligt, da jeg første gang hørte om det. Men nu kan man altså pakke peptid-hormonet ind og derved skabe et lokalt miljø, og så kan semaglutid slippe ind i blodet – og ovenikøbet med imponerende effekt,” siger hun.

Tina Vilsbøll understreger, at den orale udgave ikke er uden udfordringer:

”Den orale version har også begrænsninger. Den har om man så må sige lav bio availability, så doserne bliver meget høje, helt op til 98 mg. per uge for at virke, og det er jo kolossalt i forhold til injektionerne, hvor der bare skal 1 mg. til. Den orale version skal også spises om morgenen, og patienten skal være fastende. Der skal også spises efter en halv time. Så oral semaglutid stiller krav.”

”Til gengæld virker det, både på vægt og sukker. Det mindre studie PIONEER 6 studie viser at det orale lægemiddel også har effekt på kardiovaskulær død,” siger hun.

Den orale version gør GLP1 konceptet nemmere.

”Nu kan man jo vælge”.

”På sessionen ville en læge vide om det så var et enten-eller. Men jeg mener at vi har at gøre med et både-og,” understreger Tina Vilsbøll.

 

LÆS OGSÅ: 

Like eller del denne artikel