Sag om aktiv dødshjælp for Højesteret om en uge

Om en uge, den 16. september, kommer spørgsmålet om aktiv dødshjælp for Højesteret. Den kontroversielle, pensionerede læge Svend Lings får dermed sin sag om medvirken til selvmord for den højeste retsinstans i Danmark.

I september 2018 idømtes lægerne Frits Schjøtt og Svend Lings ved Retten i Svendborg 14 hhv. 40 dages betinget fængsel for medvirken til selvmord. Østre Landsret skærpede januar 2019 dommene til 20 hhv. 60 dages betinget fængsel. Både Svend Lings og senere anklagemyndigheden (men ikke Frits Schjøtt) ankede førstnævntes dom til Højesteret.

"Dommen er i mine øjne forkert, fordi jeg ikke har gjort andet end at benytte mig af ytringsfriheden, nemlig lagt en lovlig selvmordsvejledning ud på internettet og i princippet bare citeret fra denne lovlige vejledning, når jeg har talt med håbløst syge mennesker. Hvis det er lovligt at skrive noget på internettet, hvordan kan det så være ulovligt at sige det samme direkte til folk?" siger Svend Lings.

Anken handler som straffelovens ”anvendelsesområde”, siger Svend Lings, altså spørgsmålet om hvornår loven kan tages i anvendelse. Hvad vil det sige ”at medvirke”?

"Er det i forbindelse med selvmord f.eks. strafbart. at man fortæller folk, hvordan de kan gå ud på en bro eller op i et tårn og springe ud? Eller skal man køre dem derhen? Skal man være til stede og f.eks. hjælpe en, der hænger sig med at binde et reb om halsen eller holde geværet for en, der skyder sig? Skal man udlevere piller, eller er det nok at fortælle, hvilke piller man kan tage, som jeg har gjort? Har to voksne mennesker i et frit demokratisk samfund ikke lov til privat at diskutere hvad som helst, inklusive selvmord, hvis formålet ikke er at skade hverken andre eller samfundet? Hvad angår det ”Big Brother”? Falder det ikke ind under privatlivets fred?" spørger Svend Lings.

Han fortæller, at han oplever situationen som utålelig.

"Jeg bliver dagligt kontaktet af syge og lidende mennesker, der trygler om rådgivning. Hvilken medicin kan bruges, hvilken er bedst, hvor meget skal man tage og hvordan? De vil gerne være ”sikre”. Som sagen står nu, er jeg tvunget til at afvise dem da jeg ellers risikerer at blive varetægtsfængslet," siger Svend Lings.

 

Sagerne i by- og landsret

Svend Lings og Frits Schjøtt var ved Landsretten tiltalt for at have assisteret en mand, som forsøgte at begå selvmord, hvilket ikke lykkedes, da manden tog medicinen på en forkert måde.

Både Lings og Schjøtt blev fundet skyldige i forsøg på medvirken til mandens selvmordsforsøg, og anklageren i landsretten mente, at også Schjøtt skulle have fire måneders fængsel for det ene forhold. Frits Schjøtt fik 14 dages betinget fængsel i byretten, men fik den straf skærpet til 20 dages betinget fængsel i landsretten.

Svend Lings stod derudover tiltalt i to sager. I byretten blev han frifundet for at have udskrevet 100 milligram af stoffet Fenemal til den århusianske, tidligere brilledesigner Jørgen Vesterby Mikkelsen. Brilledesigneren ønskede med familiens accept at få hjælp til at dø, og der blev lavet en dokumentar på TV2 om hans ønske. Efter en hjerneblødning i 2013 havde den tidligere så succesfulde forretningsmand mistet lysten til at leve. Han var blevet lam i det meste af kroppen, og bundet til en kørestol fik han sine dage til at gå med at se film og sove.

Byretten frifandt Svend Lings i den sag, da den ikke fandt det bevist, at han havde formidlet medicin til Jørgen Vesterby Mikkelsen, og retten lagde blandt vægt på, at han på det tidspunkt ikke kunne udskrive medicin. Men landsretten var ikke enig med byretten. Fem af de seks dommere mente, at Jørgen Vesterby Mikkelsen begik selvmord med medvirken fra Svend Lings. En dommer mente, at der ikke var ført bevis for, at Svend Lings var skyldig i det forhold.

Svend Lings stod også tiltalt for at have medvirket til, at en 85-årig kvinde fra Hørsholm begik selvmord i august 2018.

Svend Lings vari den forbindelse anklaget for ved i tiden mellem den 17. juli 2018 kl. 23.52 og den 6. august 2018 kl. 12.54, via mailkorrespondance, at have vejledt den 86-årige kvinde om metoder til at begå selvmord på. 

Datteren har fortalt til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at moderen havde spurgt Lings om, hvor vidt det ville være en god ide at bruge en plastikpose, hvortil han svarede: "Hvis du kan gennemføre det, vil du være 100 procent sikker. Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen.” Derefter skrev hun: "Tak for dit klare svar. Jeg føler, at det her er en meget ensom proces og håber, at jeg kan finde mod". Derpå skrev han tilbage: "Hvor jeg forstår dig", hvortil hun med store bogstaver skrev: "TAK".

Både byretten og landsretten fandt Svend Lings skyldig i at medvirke til kvindens selvmord. Retten fandt det bevist, at han ved at rådgive kvinden, herunder bekræftede hendes valg af medicinske produkter samt en supplerende selvmordsmetode, havde udført en så konkret medvirken, at han var skyldig.

Samtidig er en ny retssag på vej i efteråret mod Svend Lings. Styrelsen for Patientsikkerhed inddrog for godt et år siden Svend Lings’ lægeautorisation, men kun midlertidigt, idet permanent frakendelse kræver en domstolsafgørelse. Kammeradvokaten har rejst sag ved Retten i Svendborg med krav om permanent frakendelse. 

Tags: aktivdoedshjaelp

Like eller del denne artikel