Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Hjemmebesøg af hospitalslæge halverer ældres genindlæggelser

Et hjemmebesøg hos ældre patienter med f.eks. lungebetændelse, blodmangel, hjertesvigt eller væskemangel fra en læge og en sygeplejerske fra sygehusafdelingen allerede et til tre døgn efter en udskrivelse kan forhindre, at den ældre f.eks. får tilbagefald.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra afdelingen for ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital  ifølge Jyllands-Posten.

Undersøgelsen omfatter flere end 2.300 patienter over 75 år. Mens 23 pct. af de ældre patienter i kontrolgruppen blev genindlagt i løbet af de første 30 dage efter udskrivelsen, var det kun 12 pct. i gruppen af ældre, som havde haft hjemmebesøg af sygehuslægen og sygeplejersken.

Ud over halveringen af genindlæggelserne lykkedes det i studiet også at afkorte antallet af ældres indlæggelsesdage fra tre dage til to dage. Og selv om de ældre altså blev udskrevet hurtigere end normalt, steg dødeligheden ikke. Tværtimod. En højere andel af patienterne, der fik lægebesøg i eget hjem, var i live 90 dage efter udskrivelsen fra sygehuset.

»Det er nyt, at vi fra sygehusets side kommer så tidligt ud til de ældre efter udskrivelsen, og at vi prioriterer at sende både en læge og en sygeplejerske ud. Men resultatet har vist sig at være ganske bemærkelsesværdigt,« siger Lene Holst Pedersen til Jyllands-Posten. Hun er læge og ph.d. på Aarhus Universitetshospital og står bag undersøgelsen.

Beregninger tyder på, at omkostningerne ved de patienter, der fik hjemmebesøg, var 600 kr. lavere pr. patient pr. måned end dem, der fik den almindelige opfølgning.

 

Tags: ældrepleje

Del artikler