Migræneforening: Tusindvis af migrænikere nægtes medicin på udokumenteret grundlag

Danskere med voldsom migræne risikerer at komme ud i et for stort forbrug af smertestillende medicin, som de køber i håndkøb på apoteket, fordi de ikke kan få lov til at få nok anfaldsmedicin hos deres praktiserende læge.

Ca. en halv million danskere har migræne, og ca. hver tiende af dem har kronisk migræne, hvilket vil sige over 15 migræneanfald om måneden. Uden den receptpligtige anfaldsmedicin triptaner kan mange af de hårdt ramte migrænikere ikke få deres arbejdsliv og hverdag til at hænge sammen.

Alligevel har de i mange år af deres læge fået besked på, at de ikke må tage triptaner mere end ni dage om måneden, da det i sig selv kan give hovedpine på grund af medicinoverforbrug.

Grænser på ni triptandage fremgår af de praktiserende lægers vejledning for migrænebehandling, Referenceprogrammet for hovedpine. Men dokumentationen for den grænse synes at mangle, mener patientforeningen Migræne danmark.

Migræneforeningen har i det seneste nummer af medlemsbladet MigræneNyt gennemgået forskningen på området og kan ingen dokumentation finde for, at mere end ni triptandage om måneden i sig selv kan give migræne.

"Begrænsningen på ni triptandage gør mange migrænikere nervøse for at tage den medicin, som kunne give dem et rimeligt liv. De tyr derfor til smertestillende håndkøbsmedicin. Og det er en ond cirkel, for der er god dokumentation for, at smertestillende midler som f.eks. Treo og Kodymagnyl og NSAID-milder som Ibuprofen giver medicinoverforbrugshovedpine ved vedvarende brug i få måneder," siger redaktøren af MigræneNyt, Anne Egelund.

Ifølge forskning udvikler 2,5 procent af mennesker med migræne hvert år medicinoverforbrugshovedpine. Det er mere end 12.000 danskere. 

Migræne danmark har spurgt ind til hvilken forskning, der ligger til grund for anbefalingerne på de maksimalt ni triptandage. Nationalt Videnscenter for Hovedpine sendte derefter foreningen en amerikansk forskningsartikel fra 2012. Men den forskningsartikel er problematisk, da lægen bag forskningsartiklen refererer forkert til resultaterne i en afgørende undersøgelse, siger Anne Egelund.

"Faktisk står der direkte i undersøgelsen, som lægen refererer til, at opioider (morfin mv.), barbiturat (medicin til nervøse tilstande) og delvist smertestillende NSAID-midler som f.eks. Ibuprofen er associeret med medicinoverforbrugshovedpine, og at triptaner ikke er associeret med medicinoverforbrugshovedpine," siger Anne Egelund.

Hun understreger, at Migræne danmark ikke opfordrer til, at migrænikerne bare bruger løs af triptanerne.

"Det skal man naturligvis ikke, men vi håber, at vi med denne gennemgang af publikationerne på området kan være med til at skabe opmærksomhed om, at der tilsyneladende ikke er dokumentation for, at et stort forbrug af triptaner giver medicinoverforbrugshovedpine, og at det i virkeligheden kan være de smertestillende håndkøbspræparater, som udgør risikoen," siger hun. 

Medicinoverforbrugshovedpine kan føre til en væsentligt nedsat livskvalitet, fremgår det af artiklen i MigræneNyt.

"Medicinoverforbrugshovedpine er et stort problem. Men måske skal man starte med at finde ud af, hvor grænseværdierne i virkeligheden ligger og undersøge, hvordan patienter reagerer på triptaner uden kombinationen med smertestillende håndkøbsmedicin. Det kunne jo være, at man kunne forbedre de hårdt ramte migrænepatienters liv helt afgørende," siger Anne Egelund.

 

Tags: migræne

Like eller del denne artikel