OUH fortsatte forkerte kræftundersøgelser trods advarsler

Trods lægefaglige advarsler fortsatte Odense Universitetshospital i næsten to år med mangelfulde undersøgelser af kvinder disponeret for brystkræft.

Det skriver Jyllands-Posten.

På et møde i forretningsudvalget i Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik den 7. april 2017 kom det frem og blev drøftet, at man i både Region Syddanmark og Region Midtjylland tilbød kvinder under 50 år, der er genetisk disponeret for brystkræft, en screeningsmammografi (røntgenundersøgelse) »af ressourcemæssige årsager«, som det hedder i mødereferatet.

Foreningens formand, klinik- og screeningschef Ilse Vejborg, Rigshospitalet, fastslog, at »vi kan ikke tilrette retningslinjer efter ressourcer, men må holde fast i det fagligt begrundede«.

Ifølge de nationale retningslinjer fra Danish Breast Cancer Cooperative Group (DBCG) skulle kvinderne have været undersøgt med både røntgen og ultralyd samt have været lægeundersøgt for knuder i brysterne.

Den forkerte praksis blev først stoppet i januar i år, da sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus i Region Sjælland kom frem.

Lægefaglig direktør på OUH, Peder Jest, siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at »OUH’s praksis har beroet på en lægefaglig vurdering«, og at det også rummer »en vurdering af, om en indsats står mål med udbyttet«.

»Det vil sige, at der også indgår en overvejelse om den mest hensigtsmæssige brug af bl.a. lægelige ressourcer, men udgangspunktet var ikke en mangel på ressourcer,« skriver Peder Jest.Tags: brystkræft-skandale

Like eller del denne artikel