“Patienterne skal kunne have tillid til, at de får den rette undersøgelse og behandling. Hvis de ikke får det, uanset årsag, er det ikke godt nok," siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Regioner vil sikre kræftundersøgelser efter brystkræft-skandale

Sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser for kvinder i tre regioner, får nu regionerne i fællesskab til at sætte gang i arbejde med ensretning af tolkningen af retningslinjerne.

I fredags drøftede sundhedsdirektørerne fra de fem regioner sagen, og i begyndelsen af denne uge mødes Danske Regioner med Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen og de faglige grupper på brystkræftområdet for at sikre, der fremover ikke er nogen som helst tvivl om fortolkningen af retningslinjerne på området.

“Patienterne skal kunne have tillid til, at de får den rette undersøgelse og behandling. Hvis de ikke får det, uanset årsag, er det ikke godt nok. Derfor er det heller ikke godt nok, at der ikke har været den samme tolkning af de faglige retningslinjer på de forskellige afdelinger i de fem regioner. Og jeg er ked af, at nogle kvinder har fået mangelfulde undersøgelser. Det er derfor vi gør noget,” siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

“Nu hvor det står klart, at en del af problemet handler om tolkningen af retningslinjerne, er det vigtigt at få taget fat på det konkrete problem. Det er meget vigtigt for os hurtigt at få rettet op og handlet på det her,” siger hun.

Foruden brystkræftområdet vil man samtidigt også se på, om der er fortolkningsusikkerheder inden for andre kræftområder.'

Regionernes udmelding kommer, efter at Jyllands-Posten har kunnet beskrive, at op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark i årevis ikke har fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på. I begyndelsen handlede skandalen kun om Region Sjælland og Ringsted Sygehus, men heller ikke på Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) har man ifølge Jyllands-Posten fulgt retningslinjerne. De mangelfulde undersøgelser er blandt andet blevet begrundet med ressourcemangel.

Tags: brystkræft-skandale

Like eller del denne artikel